Харків'янам пропонують орендувати на годину левеня і крокодила

Розмаїттю приватних звіринців можуть позаздрити державні зоопарки, але не завжди господарі екзотів дотримуються всіх правил безпечного утримання диких тварин.

Левеня для підлітків, мавпа і крокодил – дітям

Левеня в позашляховику, лисиця на повідку поруч із багатоповерхівками - харків'яни раз у раз шокують земляків дикими звірами, за якими традиційно можна спостерігати в зоопарках. І якщо повідомлення про домашню лисицю вже не здаються верхом дивацтва, то левеня, що виглядає з вікна джипу посеред вулиці Сумської, дивує.

picture

Виявилося, поспілкуватися з левеням поза стінами зоопарку або африканської савани цілком реально. Час спільної фотосесії в Харкові обійдеться в $ 150 – оголошення про оренду маленького хижака ще в минулі вихідні можна було знайти на ОЛХ. Окрім левеняти серед екзотичних лотів мавпочки, крокодил, папуга ара, пітон і пухнасті кролики. Сьогодні організатор бізнесу на екзотичних тварин деактивував свій аккаунт – чи то охочих надто багато, то чи інтерес до бізнесу не тільки комерційний.

picture

Однак на телефонні дзвінки підприємці відгукуються радо і докладно розповідають, яка тварина краще впишеться у свято – з урахуванням віку замовника. Так піврічного левеняту можуть замовити для підлітків від 14 або 15 років, або для дорослих.

picture

"А 10-річному хлопчикові підійдуть мавпи – папуги. Мавпи дуже веселі - дресировані мартишки. Ще є крокодили, змії, хамелеони, черепахи. Крокодилам мордочки фіксуємо. Папуга ара добрий. Всі тварини добрі, ручні", - презентує власник комерційного звіринця Слава.

picture

Мавпочка на дитячому святі може пробути годину, довше не можна – втомлюється від надмірної уваги. Причому примата, який, за словами власника, щеплений, можна буде пригощати фруктами. А крокодил або удав може затриматися і довше. Обійдуться мавпа і крокодил дешевше хижака – всього $ 60-50 за кожного вихованця, проте у вихідні ціна на оренду диких тварин традиційно піднімається.

picture

Розмаїття приватних звіринців

На законодавчому рівні в Україні використовувати диких тварин з метою заробітку поки не заборонено. Випадки утримання диких тварин вдома теж не рідкість, причому не тільки в Харкові – по всій Україні, каже зоозахисниця Марина Суркова.

У законі про жорстоке поводження з тваринами прописані нормативи утримання диких звірів у неволі: просторий вольєр, правильне харчування. Якщо власники цих правил дотримуються, то питань до них немає.

picture

Якби ви знали, скільки зараз рідкісних або екзотичних тварин утримують будинки, ви б жахнулися, усміхається завідувач ветеринарним відділом Харківського зоопарку Ігор Бондаренко. До таких висновків він дійшов після сотень дзвінків до зоопарку.

"Інкогніто звертаються, питають, як годувати або утримувати рідкісних хижаків – леопардів, тигрів. Шукають поради по догляду за великими гадами – пітонами чи удавами. Судячи з кількості звернень до зоологів, зоопаркам довго йти до такого розмаїття", - іронізує Бондаренко.

picture

Однак не дивлячись на очевидну платоспроможність власників екзотів, зоолог приватні звіринці не вітає. Утримання дикої тварини в будинку, не важливо, приватному або в міській квартирі, це в першу чергу небезпека для господаря та його родини.

"Правил техніки безпеки (утримання диких тварин - прим. авт.) люди все одно не в змозі дотримуватися. І рано чи пізно це закінчується травмами або смертями", - говорить Бондаренко.

picture

Сьогодні влада України розмірковує, щоб прибрати екзотичних тварин не тільки з цирків, а й з комерційної сфери.

"Законопроект, який заборонить утримання диких тварин у розважальних цілях в місцях громадського харчування і подібних, проходить друге читання. Що до заборони тримати диких звірів і птахів в приватних руках, то такий законопроект поки тільки готують", - зазначила Суркова.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися