Завищені ціни: медичні маски для українців шиють вручну

Прокуратура Харківської області зараз вирішує питання про правову кваліфікацію та внесення відомостей до ЕРДР за завищеними цінами на маски

"Маски є, але ціна підскочила буквально позавчора до 10 гривень. Скільки вам?", - молода провізор в одній з аптек національної мережі викладає на прилавок пачку блакитних захисних пов’язок.

Активно купувати маски почали місяць тому – через грип. Приблизно в той же час і ціна потихеньку почала зростати: спочатку піднялася з 2 до 5 гривень. На минулому тижні підстрибнула до 7 гривень, і ось днями підскочила аж до 10 гривень, розповіла провізор.

Подорожчання масок безпосередньо пов'язано з їх дефіцитом на внутрішньому ринку, пояснює директор Обласного аптечного складу Ірина Клочко. А дефіцит пов’язок на складах виник через те, що підприємці оптом викуповували їх і відправляли в Китай.

"Ми маски з нашого складу не продавали оптом нікуди, ми, слава богу, їх притримали – і тепер у нас вони є. У мене і зараз є недорогі маски, по 5 гривень, у тих лікарнях, які як раз переповнені пацієнтами з ГРВІ та грипом. Співробітники аптеки не відпускають їх багато, одна-дві на руки. Але завтра ми отримаємо вкрай дорогі пов’язки по 8, 60 грн – і це тільки оптова ціна. У продаж вони вийдуть по 10 гривень. У мене немає іншого виходу – маски потрібні, тому я купила їх за такою ціною", - говорить Ірина Клочко.

Оскільки нинішня ціна на пов’язки дійсно кусається, директор обласного аптечного складу як тільки не просила постачальників – і сварилася, і благала їх. Але виробники відповіли, що їх співробітники зараз вручну шиють тришарові маски зі спанбонду, в тому числі і по ночах.

"Одноразові пов'язки навіть не запаюють на верстатах, тому що зараз всі виробничі потужності завантажені – партії масок продані за передоплатою в Китай на 2-3 місяці вперед", - прояснює реальний стан на справ на фармринку Клочко.

Головні лікарі лікарень, за словами Клочко, вже продумали, як боротимуться з дефіцитом масок, якщо нагряне епідемія коронавірусу: багато хто вирішив обійтися марлевими пов'язками, які нашиють санітарки. Тканинні маски гарні тим, що їх можна не тільки прати, але і по-справжньому стерилізувати Так уже робили в 2009-2010 роках, коли в Україні лютував смертоносний штам грипу Н1N1 – маски зникли з продажу буквально по всій країні. І найбільш кмітливі замовляли одноразові пов'язки оптом з Піднебесної – посилка звідти займала в 2010 році всього 3 дні. Сьогодні на Китай точно розраховувати немає сенсу.

До слова, в аптеці багаторазова маска коштує не менше 33 гривень. Якщо врахувати, що 10-метровий відріз марлі коштує від 75 до 90 гривень, ціна явно завищена.

Маски потрібно надягати там, де вони дійсно потрібні, підкреслює Клочко. А городяни, які розгулюють зараз вулицями Харкова в пов'язках – це явно зайвий ажіотаж. Із директоркою обласного аптечного складу згоден і заступник голови ХОДА Михайло Черняк. Вчора, 4 березня, на брифінгу він повідомив, що правоохоронні органи перевірять, через що подорожчали одноразові маски.

За завищеними цінами на маски зараз вирішують питання про правову кваліфікацію та внесення відомостей до ЕРДР, повідомили "Коментарям. Харків" в прес-службі прокуратури Харківської області.

Читайте також: Маска або респіратор – що захистить від коронавірусу



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися