Вчитель Сергій Ліфіц: «При підготовці до ЗНО вчать не математиці, а ставити галочки»

Вчитель Сергій Ліфіц: «При підготовці до ЗНО вчать не математиці, а ставити галочки»

В ексклюзивному інтерв'ю "Коментарям. Харків" заслужений вчитель України Сергій Ліфіц розповів, чому знизився рівень шкільної освіти, як юним харківським математикам вдається залишатися кращими в країні і чому професія програміста за 15 років докорінно зміниться.

"Цього матеріалу в ЗНО не буде – ми його опускаємо"

Ми зустрічаємося із заслуженим вчителем України Сергієм Ліфіцем у Центрі довузівської освіти Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. Тут у наукових гуртках займається 1,5 тисячі учнів, із них близько 800 дітей – це юні математики.

Мого співрозмовника считают одним із кращих вчителів математики в Україні – його учні 22 рази завойовували медалі найпрестижнішої міжнародної математичної олімпіади (IMO). В цьому році команда України привезла зі змагання в Румунії 4 золоті та 2 срібні медалі, посівши четверте місце в світі – кращий результат за всі роки незалежності країни. І троє переможців (дві золоті і одна срібна медалі) – вихованці Сергія Олександровича. Показали себе його учні і під час ЗНО – 7 осіб з його класу отримали 200 балів з математики.

У 27 ліцеї (де навчався сам, його дружина і двоє дітей) Сергій Ліфіц почав викладати досить пізно – у 38 років. Перед цим він 15 років займався прикладною математикою в Лабораторії магнітної гідродинаміки.

- Ви не раз казали, що математична освіта в Україні знаходиться повністю в розваленому стані. Як так вийшло?

- Останні роки програма полегшується. Альо катастрофічне падіння рівня викладання математики в школах почалося після того, як запровадили ЗНО.

- Хіба ЗНО не допомогло перемогти корупцію в системі освіти України?

- Безумовно. В умовах нашої країни ЗНО – єдиний вихід. Тому що всі домовлялися: медалісти писали роботу під наглядом вчителів, а вже про вузи я взагалі не кажу – існували факультети, на які чесно поступити було неможливо. А завдяки ЗНО одна моя випускниця вчиться зараз в медуніверситеті, на стоматфакультеті – там всього чотири бюджетних місця було. Дівчинка з багатодітної родини, ні грошей, ні зв'язків абсолютно точно немає. Якщо і є якісь лазівки, то завдяки ЗНО це можуть бути тільки поодинокі випадки на всю Україну.

- Тоді як ЗНО вплинуло на рівень математичної грамотності?

- Робота вчителя оцінюється на 99%, як діти здають цей іспит. І тому у школах часто відбувається наступне: "Цього матеріалу в ЗНО не буде – ми його взагалі не проходимо. Доказів у ЗНО практично немає – і ми не будемо доводити теореми, досить формулювань. А ми будемо вчитися ставити галочки ". Купують книжки з підготовки до ЗНО і потім роками, навіть у кращих школах, вчать ставити галочки. Це призводить до катастрофи. Тому що навчити ставити галочки все одно неможливо, а нічого іншого дітям не дають.

- Хтось із чиновників розуміє масштаб катастрофи?

- Це знають усі: директор Українського центру оцінювання якості освіти Вадим Карандій, міністр освіти і науки Лілія Гриневич і її заступники. Навіть міністр закордонних справ Павло Клімкін висловився з цього приводу. Візьміть звіти фахівців центру оцінювання: факти, що містяться в них, це кошмар. І далі так тривати не може, тому що математика – фундаментальна наука. Без неї ми навіть сільськогосподарською країною бути не зможемо.

- Але ще 20 років тому ситуація не була такою жахливою!

- У нас лають радянську систему освіти, альо математиці в Союзі вчили дуже добре – ця наука поза політикою. Зрозуміло, що в підручник з алгебри можна було втулити фразу про рішення XXVI з'єднання їзду КПРС, але вона не впливала на загальний зміст. Крім того, в Союзі навіть тодішнє керівництво розуміло, що математика є базою для створення і обслуговування військово-промислового комплексу. Як зараз це розуміють в Росії – там останні роки посилено займаються математичною освітою, тому що потрібно обслуговувати армію.

- Альо в Росії теж є ЗНО ...

- Так, є, там воно називається ЄДІ. Але в Росії вже кілька рокі, як відмовилися від тестів із математики. Більша частина завдань - задачі, в яких треба писати повні рішення.

- Що потрібно зробити, щоб зберігши ЗНО, повернути в школи математичну грамотність?

- ЗНО можна проводити в різних формах. Важливо збільшити кількість завдань, де потрібно писати розгорнуті рішення. Тому що зараз більша частина екзамену – це тести. Із багатьма з них можуть впоратися восьмикласники. Добре хоч, що з 2020 року ЗНО з математики стане обов'язковим для всіх випускників. Мабуть, потрібні два рівня ЗНО: базовий – у вигляді тестів, і поглиблений – містить завдання, в яких потрібно писати докладні рішення. Для вступу на математичні та природничо-наукові спеціальності ЗНО поглибленого рівня повинне бути обов'язковим. Складнощі з набором не повинні бути відмовкою.

Сергій Ліфіц виховав 22 медаліста найпрестижнішої олімпіади світу

"Математик зробить краще"

- Багато батьків считают, що значна частина шкільних знань їх дітям в житті не стане в нагоді. Зокрема тім, хто вибере гуманітарний напрямок. Дайте відповідь просто: навіщо математика всім?

- Для правильної постановки мозку, розвитку логічного мислення. 70% того, що проходять у шкільному курси математики, в реальному житті не потрібно. Альо, тільки засвоївши шкільний курс математики, можна навчитися думати. Іноді на математичних конференціях учасникам роздають футболки, на яких написана фраза "Математик зробить краще". Мій тесть, який багато років очолював кафедру математичної фізики на мехматі, був переконаний, що математик з будь-яким завданням впорається ефективніше (за винятком копання ям лопатою – там наука навряд чи допоможе). А все інше... У мене зараз роблять ремонт – на балконі стяжку потрібно покласти 2 м2. Другий день робочі цим займаються, тому що не змогли розрахувати, скільки потрібно цементу.

- Будівництво – це зрозуміло. А як же такі високі сфери як музика, наприклад?

- На Заході на концертах класичної музики половина залу – математики. Вони дуже люблять Баха, я його теж постійно слухаю. І не випадково в Середньовіччі курс освіти включав квадріум, куди входила і математика, і музика. Лінгвістику без математики вивчати неможливо. Або візьмемо шкільний курс геометрії. Більшість людей в житті стикається з наукою тільки тоді, коли їхні діти починають вивчати цей предмет. Але людство не придумало кращого матеріалу, на якому можна було б навчити логіці. Серед математиків дуже мало людей, які вірять у потойбічні речі: логіка це не пояснює, відповідно цього не існує.

- Вже не кажучи про те, що без математики неможлива одна з найбільш затребуваних сьогодні професій – програмування.

- Проблема полягає в тому, що навчитися найпростішого програмування можна без будь-якої математики. Інша справа, що через 10-15 років малокваліфіковані програмісти будуть не потрібні – вже сьогодні комп'ютерній комп'ютери роблять частину їхньої роботи. У минулому році в Індії, де найбільше програмістів у світі, кількість цих фахівців скоротили на 40 тисяч, в цьому році за прогнозами звільнять ще 60 тисяч чоловік. Тепер потрібні висококваліфіковані програмісти, які розробляють алгоритми, які навчать комп'ютерній комп'ютері працювати замість низько кваліфікованих програмістів.

"Залежних від смартфона до себе в клас не беру"

- Чим же ще, крім математики, тренувати мозок?

- У царській Росії в гімназіях вивчали латину – мертву мову, яка суворо побудована. Вона виконувала ту ж роль, що й геометрія – розвивала логічне мислення.

- А шахи?

- Вони теж вчать мислити, вміти прораховувати варіанти корисно. У нашу школу приходити багато дітей, які грають у шахи. Альо якщо вони хочуть чогось досягти, цю гру зазвичай залишають. А якщо в якості дозвілля – звичайно краще, ніж у "стрілялки".

- Комп'ютерні ігри – це проблема?

- За останні 10 років в моїх класах усі випадки, коли учень, який добре вчився, раптом переставав засвоювати знання, були пов'язані або з іграми, або з зануренням у соцмережі. Дитина, безумовно, повинна навчитися користуватися гаджетами, але до певного віку не в змозі контролювати дозу.

- Як ви боріться із цим злом?

- Звичайно, проблему треба вирішувати в рамках всієї школи або навіть на рівні міністерства. У приватних школах, наприклад, у школі Бойко, діти здають смартфони на вході. У нас в ліцеї діти, на жаль, грають, але не в моїх класах. Учні знають моє ставлення до цього, із кожною дитиною, яка йде до мене в клас, я обговорюю це питання. Якщо він не може відмовитися від смартфона – я його до себе просто не беру. Я зайнята людина і не хочу витрачати час на марну роботу. Нехай краще діти на вухах стояти на перерві і скидають енергію, альо не грають на смартфонах.

Цьогорічна команда юрих математиків на міжнародній олімпіаді в Румунії

Для розвитку важливе оточення

- Чи є образ типового математика?

- Всі мої вихованці – абсолютно різні, нормальні діти, які від рішення складного завдання отримують задоволення більше, ніж від решти. Швидкість мислення якраз не визначає якість, у мене більшість сильних учнів досить повільно розмірковують. А вісь по-справжньому важлива риса, без якої взагалі нічого не буває, це вміння довго думати над однією проблемою. Я кажу дітям, що це нормально, коли невирішена задача – як скалка в дупі весь годину дратує.

Мій учень Нго Нгок Тхай Шон (тричі призер міжнародної олімпіади, в цьому році завоював золото), із раннього дитинства над одним і тим же завданням міг думати годинами. Дають у літньому математичному таборі на день 6 завдань. Він вирішив майже всі, а якась не виходить. У більшості дітей – не виходить, значить, не виходить. А Шон посидів над нею кілька годин, потім скупався у річці, пограв в бадмінтон, ще годинку посидів над завданням ... І так, поки не вирішить.

- Чи відстежуєте ви на олімпіадах сильних учнів, запрошуєте до себе?

- У Малому Каразінському університеті я працюю з 2001 року, і весь мій досвід говорити, що якщо дитина не потрапляє в сильну школу, то не прогресує. Базою для будь-якої підготовки є школа. Якщо в школі все погано, то ніякий гурток із математики не врятує. Тому що, чим дорослішає дитина, тім більше олімпіадні задачі схожі на шкільні, тільки складніші, набагато змістовніші.

- Важливі сильні викладачі?

- Не тільки. Кілька років тому ми в Малому університеті набрали після олімпіади "Наукові старти" дві групи – в одній діти з усього міста, в інший – із Харківського фізико-математичного ліцею №27. Спочатку різниця була невелика – і тут хороші дітки, і там. Протягом року учні ліцею з розвивалися, спілкувалися між собою і заряджали одне одного енергією. А в другій групі через якийсь час у дітей згасли очі, їм стало нецікаво. Дуже важливе середовище, де виробляється менталітет.

Тому всім батькам, які скаржаться на те, що їм далеко возити дитину в гарну школу, відповідаю: долайте складнощі. Якщо ви цього не зробите це, поки дитина в 5 класі, далі нічого не вийде.

- З якого віку має сенс серйозно займатися математикою?

- Напевно, із п'ятдесят п'ятого класу. Хоча результати олімпіад за 5-й і 6-й класи зазвичай ні про що не говорять. Цілком можлива ситуація, коли "перші стануть останніми" - діти, які показали блискучі результати в 5 класі, потім можуть просто згаснути. І навпаки. Одна з моїх найкращих учениць, нині – вчитель 27 ліцею Анастасія Лисакевич у 6 класі була ще ніяка, а в 8 класі у неї вже був диплом II ступеня всеукраїнської олімпіади. Пізніше вона завоювала срібну медаль на Міжнародній математичній олімпіаді.

Кузня кращих математиків країни

- Як вам вдається утримувати лідерство на олімпіадах із математики в країні?

- Харківська область посідає перше місце в Україні – на останній Всеукраїнській математичній олімпіаді з 12 дипломів I ступеня ми отримали 9. В Україні розвинена система олімпіадних гуртків є, на жаль, тільки у нас. У Києві йде дуже бурхлива олімпіадне життя, альо там, замість того, щоб вчитися, більшу частину годині змагаються. А такого міського гуртка, де могли б навчатися діти з усього міста, до останнього часу не було. В інших містах все ще гірше.

- Хто готує дітей до змагань?

- Більшу частину кружків у Малому університеті ведуть колишні олімпіадники, мої учні. Мої діти, на жаль, рано чи пізно виїжджають з країни, але на відміну від киян, які прагнуть покинути Україну практично відразу після школи, харків'яні тут хоча б бакалаврат закінчують. І ці 4 роки займаються зі школярами. Без них олімпіадних успіхів не було б. Дуже багато працює з олімпіадниками Лисакевич Анастасія. Вступивши до університету, вона з першого курсу почала займатися з дітьми. У неї точно була можливість виїхати куди завгодно, але вона не хотіла. Їй цікаво працювати зі школярами. Анастасія може придумувати завдання для дітей хоч до 3 години ночі.

- Де здобувають вищу освіту ваші вихованці?

- Більшість, як я вже говорив, в Україні. Багато надходять на факультет математики та інформатики в ХНУ ім. Каразіна. Навесні я випустив клас, в якому навчалися три призера міжнародної олімпіади з математики. 7 учнів отримали 200 балів з ЗНО з математики. Половина дітей з цього класу пішли вчитися у ХНУ на факультеті математики та інформатики. Завдяки цьому прохідний бал на спеціальність "Математика" у цьому році був вище 195 балів. Для цих хлопців витворили спеціальну групу. Їм зараз досить важко, тому що на них "накинулися" викладачі, які років 15 не бачили сильних студентів в такій кількості.

Сергій Ліфіц із своїми учнями - першокусниками факультету математики та інформатики

- А якщо за кордоном?

- Їдуть в основному в аспірантуру – в тій же Массачусетський технологічний інститут (MIT), це найкраще місце в світі для зайняти прикладною математикою. Моя учениця, дворазовий призер міжнародної олімпіади Соня Дубова, студентка 4 курсу, яка теж в Малому університеті займається з дітьми, швидше за все, продовжить своє навчання в Гарварді – її туди запросили. Ті, що мої діти їдуть – дуже боляче, але тут їм, на жаль, робити нічого. І це найстрашніше.

Не жіноча справа?

- Чому на математичних олімпіадах так мало дівчат? Адже представниць слабкої статі багато серед учених-математиків, економістів, службовців банків, програмістів?

- За статистикою, на міжнародній олімпіаді дівчаток – 10%, з 600 чоловік близько 60. В Україні якраз дівчаток досить багато – майже половина моїх вихованців, які завоювали медалі IMO, дівчинки. Не раз траплялося, що в українській команді хлопчиків і дівчаток було порівну.

- Дівчатка справляються на олімпіадах зі стреса не гірше хлопчиків?

- По різному. Моя донька, Тетяна Щербіна, призер міжнародної олімпіади 2003 року, погано справлялася з хвилюванням. Втім, це не завадило їй стати дуже хорошим математиком: зараз вона викладає в Прінстонському університеті. А срібна медалістка міжнародної олімпіади цього року Аліна Гарбузова досить легко справлялася з хвилюванням і показала на олімпіадах результати навіть краще, ніж ми очікували.

Хоча і зараз зустрічаються люди, які считают, що доля жінки – родина, будинок, діти. У мене було кілька випадків, коли батьки заперечували, щоб дівчинка йшла до нас в ліцей, тому що "навіщо воно їй треба, вона дівчинка – нехай краще готувати вчиться".

Слова "Дитина перевантажена" в Азії не звучати

- Діти з яких країн – найсерйозніші суперники ваших учнів?

- В основному це азіати – Китай, в'єтнам, Сінгапур, Гонконг, Південна Корея. В Європі середню освіту погане – там все побудовано на тому, щоб діти не перенапружилися. І ми, на жаль, це переймаємо.

- А в США?

- Там теж, за винятком престижних шкіл, ситуація не дуже хороша. Якщо взяти команду США або Канади на міжнародній олімпіаді, то там, найчастіше, 5 китайців і, наприклад, один індус. В Азії все побудовано на тому, щоб якщо ти хочеш зробити кар'єр єру і чогось добитися в житті, ти повинен вчитися. У тих же китайців рано відбувається відбір, і найбільш здібних дітей відправляють в інтернати, де смороду займаються з ранку і до пізнього вечора. Ніхто не говорити, що діти перевантажені – ти зробив свій вибір, не хочеш – повертайся назад в провінцію. А хочеш досягти чогось – працюй. Так, багато хто потім їдуть до США, Канади, бо там легше жити, більше перспектив, хтось біжить від політичного режиму. Альо слова "дитина перевантажена" в Азії не звучати, більше того, на батьків подивляться як на божевільних – звичайно, діти повинні багато працювати, щоб домогтися успіху.

- Як же виходить, що в США при низькому рівні шкільної освіти так високо розвинена наука?

- За словами моєї доньки, різниця між українськими студентами та студентами одного з кращих університетів світу – Прінстонського, в мотивації. Початковий рівень знань не дуже сильно відрізнявся (принаймні, ще кілька років тому), але будь-який студент Прінстона впевнений, що від його навчання залежить майбутня робота, зарплата. Чи є якийсь зв'язок між успіхами у навчанні і подальшою кар'єр єрою в Україні? Ніякої. Кар'єр єрної драбини взагалі не існує. Це призводить до того, що наші студенти не працюють за фахом, а американські стають провідними фахівцями у світі.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися