Шкідлива молочка. 6 з 9 дитячих сирків та десертів, що продають у Харкові, не відповідають нормам

У Харкові провели експертизу дитячих молочних смаколиків – дві третини неякісні

У Харкові провели споживчу експертизу дитячих сирків, десертів та сиркових мас. Про це "Коментарі. Харків" дізналися у ДП "Харківстандартметрологія".

Дослідники закупили продукцію 9 українських виробників з Дніпропетровської, Полтавської, Миколаївської, Черкаської, Харківської та Київської областей. Всі вироби реалізовувалися у торгівельній мережі Харкова.

З’ясувалося, що 6 з 9 продуктів не відповідали вимогам якості. Зокрема, за фізико-хімічними показниками, наявністю рослинного жиру, мікробіологічними показниками або маркуванням. А один з цих виробників взагалі сфальсифікував свою продукцію.

До антирейтингу увійшли: сиркова маса "Селянська" з родзинками 4,5 % жиру ТМ "Заречье"; глазурований сирок "Люкс" з курагою 20 % жиру; сирок солодкий "Дитячий смак" з ароматом ванілі 15 % жиру ТМ "Гармонія"; десерт сирковий "Вершковий" 5 % жирності ТМ "Фанні"; десерт сирковий з джемом "Вишня" 5,0 % жиру; десерт сирковий з наповнювачем  "Ягідне морозиво" 3,2 % жиру ТМ "Danone".

Один з лідерів у антирейтингу - глазурований сирок "Люкс" з курагою. У ньому виявили наявність 28% жиру невідомого походження. Фахівці зазначили, що молочний жир досить дорогий компонент. Іноді виробники замінюють дорогу сировину більш дешевою, проте не завжди якісною. Одним з найпоширеніших способів фальсифікації молочної продукції є заміна молочного жиру на більш дешеву рослинну олію - пальмову, кокосову та замінники сухих вершків на рослинній основі. Проте такий продукт повинен називатися не молочним, а молоковмісним.

Крім того, ще одними з головних критеріїв безпечності та якості молочної продукції є мікробіологічні показники. Результати випробувань показали у глазурованому сирку "Люкс" з курагою, сирковій масі "Селянська" з родзинками "Заречье", сирку солодкому "Дитячий смак" ТМ "Гармонія" завищену кількість дріжджів у 1 грамі продукту. Вживання такої продукції небезпечне для здоров’я не тільки дітей, а і дорослих.

До цього таку експертизу якості востаннє проводили у 2015 році. 

Приєднуйтесь до нас в Telegram - Пульс Харкова - і будьте в курсі найцікавіших і важливих новин міста та Харківської області.

Читайте также