Андрій Спаський: "Поки всі говорять, ми – робимо"

Член політради партії ОП - ЗЖ Андрій Спаський у відвертому інтерв'ю поділився думкою про стан справ в Харкові й про те, що ховається за красивими фасадами центру. Політик зізнався, чому його радує, коли інші партії копіюють його програму, розповів, як вже зараз вирішуються життєво важливі проблеми міста і повідав, чи реально зробити кожен харківський двір таким же гарним і затишним, як центр міста

 Доброго дня! Відразу питання - як до вас краще звертатися: Андрій або Андрій Сергійович?

– Для колег: я - Андрій, для корупціонерів - Андрій Сергійович. Оскільки ми з вами колеги - як мінімум робимо одну справу - виводимо Харків з тіні, робимо роботу влади більш публічною і відповідальною перед людьми - то буде правильнішим - Андрій.

– Добре. Андрій, ви зовсім недавно і досить різко з'явилися в публічному просторі Харкова. Думаю, не тільки у мене виникло питання: а хто такий Андрій Спаський?

– Я вже більше 20 років працюю тим, кого можна назвати професіоналом в області управління складними системами. Починав в адміністрації президента, продовжив заступником голови Київської обласної державної адміністрації. Житлово-комунальне господарство, транспорт, медицина, освіта - це частина напрямків моєї професійної діяльності. Зараз прийшов час застосувати ці знання і досвід в Харкові і області. У нас є розуміння ефективного управління містом, вирішення його проблем. Ми знаємо, що потрібно робити, як правильно це робити. Як правильно показати людям, як розподіляється бюджет, куди його потрібно направляти і, найголовніше, які суми можна на це витрачати. Нами була розроблена і створена антикризова платформа "Професіонали врятують Харків". Щоб люди побачили альтернативу, щоб вони розуміли, що міська рада не має права "під підлогою" витрачати гроші харків'ян.

– Ви говорите "ми". Кого ви маєте на увазі?

– Людей, які прийшли в нашу команду. Це і професійні будівельники, такі як Ігор Шрам. Професійні адвокати і управлінці, як Сергій Данило, як Едуард Тичков. Це і професіонали в сфері ЖКГ, як Віктор Фесун і Тетяна Волкова. Це професіонали в сфері спорту, молоді та діджіталізаціі, як В'ячеслав Марков. І інші люди, які приєдналися до нашої команди і разом з ОПОЗИЦІЙНОЮ ПЛАТФОРМОЮ - ЗА ЖИТТЯ намагаються показати харків'янам, що можна робити краще, більше і якісніше. Щоб харків'янам було комфортніше жити в своїх дворах, виходити з під'їзду і повертатися додому. Як то кажуть, Харків - це тільки центр Харкова, а я вважаю, що центр повинен бути в кожному дворі. Для цього ми і почали таку активну діяльність, щоб не тільки харків'яни, але й журналісти, і антикорупціонери, і, в тому числі, наші опоненти, могли брати участь в даному процесі. І щоб він був відкритий і публічний.


– Ви говорите про команду, про активну роль суспільства у вирішенні проблем, але й інші політичні сили говорять про це ж. У чому ваша відмінність?

 Найголовніша відмінність - поки одні говорять, ми - робимо. Ми почали нашу роботу задовго до виборів. Зібрали команду, сформували Антикризову платформу, приступили до реалізації конкретних проектів. Разом з людьми проводимо масштабну інспекцію реального стану справ в Харкові. Я особисто лазив на даху і спускався в підвали. Ми провели сотні зустрічей і зібрали величезну кількість фактів. Але це тільки перший крок. Паралельно з цим ми створюємо систему вирішення цих проблем. Систему, яка почала працювати вчора і продовжить свою роботу в подальшому. Управління містом занадто довго було приховано від харків'ян. Проблем за 10 років накопичилося дуже багато і вирішувати їх потрібно системно і протягом тривалого періоду.

Разом з людьми проводимо масштабну інспекцію реального стану справ в Харкові. Я особисто лазив на даху і спускався в підвали

– Зараз я скажу те, що може сказати середньостатистичний харків'янин: "Так, я знаю про численні недоліки Геннадія Кернеса і його команди. Але вони ж хоч щось роблять для міста. Навіщо ризикувати, змінюючи їх на іншу владу, яка, ймовірно, не буде і цього робити?" Як ви ставитеся до такої позиції?

– До позиції харків'ян я завжди ставлюся і буду ставитися з повагою. Кожен має право вибирати того, хто йому до душі. І кожен має право жити з цим вибором. Але я не втомлююся повторювати: вибори - це вакцина від непрофесіоналізму влади. Потрібно віддавати собі звіт в тому, що зараз містом керують незграбні чиновники, які прикриваються лише однією людиною - Кернесом. Простий приклад, зараз мер перебуває за межами України, але ці люди продовжують робити вигляд, що все добре і продовжують приховувати від харків'ян інформацію. Тому що їм так зручно. Бюджет Харкова - 20 мільярдів гривень щорічно! Ці кошти можуть і повинні використовуватися ефективніше. У нас же роками будують зоопарк, якісь фонтани, реконструюються парки і все це - за завищеною в три рази ціною, і все це - коли будинки і двори міста в аварійному стані!

Харків'яни - розумні люди, вони розуміють, що місту потрібні професіонали, які діють результативно і відкрито. Ці професіонали набагато корисніші місту і харків'янам, ніж "кнопки Кернеса", які тільки роблять вигляд, що управляють містом, а самі в стилі містечкового феодалізму гребуть все під себе, не думаючи ні про що, крім власної вигоди.


– Добре. Але якщо 15 років при владі перебуває одна людина зі своєю командою - чи може це говорити про те, що харків'ян все влаштовує?

 Це говорить про те, що харків'ян штучно позбавили альтернативи і права вибору. Замість права вибору їм дають ілюзію успіху і благополуччя. Так, дійсно, в порівнянні з іншими містами у Харкові зроблено багато і в цьому є заслуга мера. Однієї конкретної людини. Але при цьому у нього за спиною люди, які більше не займаються нічим корисним, крім як показують красиву картинку "успіху". Ці люди не йдуть до харків'ян, ніколи не заходили в їх під'їзди, не бачили стан їх будинків, дахів, підвалів. Вони не реагують на їхні звернення, роками даючи їм лише порожні відписки: "вирішення вашої проблеми немає в наших планах". Абсолютна більшість жителів нашого місті знати не знають, які депутати їх представляють в міськраді. Харків'яни все це розуміють і вже роблять відповідні висновки.

– Які, наприклад, висновки?

 Якщо харків'яни вважають, що Кернес повинен бути мером - нехай так і буде. Але його політична сила - її немає. Підтримайте інші політичні сили, не обов'язково нашу. Якщо вважаєте за потрібне - підтримайте ОП-ЗЖ і ви побачите, як місто перетвориться набагато швидше. Чому? Тому що, коли в міськраді є альтернативна думка і є донесення вашої позиції, ваших проблем, як розподіляти гроші і на що їх спрямовувати, то це буде більш ефективно. А не так, як зараз: вони зібралися вузьким колом, вирішили, куди направити гроші - туди і направили, а то, що роками не робилося, воно так і не буде робитися.

Ми підняли питання справедливого і ефективного розвитку міста, який вже розвинувся в масштабну програму "Центр міста - КОЖЕН двір". Особисто мені приємно, що цю ідею підхопили інші політичні сили. Вони теж стали говорити про необхідність системного підходу до розвитку міста. Відмінно, давайте об'єднаємо зусилля замість того, щоб витрачати їх на війну один з одним. Коли вирішимо всі проблеми в місті - тоді зможемо обговорювати відмінності в наших поглядах на велику політику. Але поки вони не вирішені - ми повинні працювати синхронно, ми просто не маємо права не домовитися з питань порятунку міста.

Я хочу вам навести приклад американського міста Детройта. Там теж спочатку все було "добре": красиві фасади, помпезні парки, фонтани, навіть траса "Формули 1"... А потім місто стало банкрутом. Чому? Тому що була безальтернативність влади, популізм і яскраві картинки замість реальної і щоденної роботи. Це призвело до того, що інфраструктура міста почала валитися, люди почали виїжджати з міста, злочинність почала зростати, а бюджет міста, навпаки, зменшуватися. Детройт довго і важко виходив з цієї кризи. Харків не повинен повторити цей шлях. Тому ми і підняли тему порятунку міста від тієї кризи, яку приховують, але яка невідворотно насувається. Перший крок до подолання кризи - відкрита дискусійна платформа, на якій потрібно обговорювати, як реально покращувати ситуацію, а не створювати уявну конкуренцію і робити вигляд, що все добре і все успішно.

– Ну, в якійсь мірі, нехай і мінімально, альтернативна точка зору в міськраді завжди у нас представлена.

– Давайте перестанемо дивитися на обкладинку, і почнемо уважно вивчати суть. Красиві картинки, імітація дискусії в міськраді - це форма. А який результат? Наскільки ефективно використовується міського бюджету? Який реальний стан інфраструктури: водопостачання, каналізація, тепло? Які тролейбуси їздять? Які дороги? Який стан медицини? Чому в профільній 13-й лікарні всього сім апаратів ШВЛ? Тільки на гроші, витрачені на ремонт зоопарку, місто могло купити 3 тисячі (!) Нових апаратів ШВЛ і системно підготуватися до епідемії коронавируса.

– До речі, про коронавірус. Чому, на вашу думку, в Харкові склалася критична ситуація в протистоянні епідемії?

 Я вважаю, що міська влада допустила системну помилку. Спочатку місцеві олігархи і місцева влада піарилися на тому, що ми, мовляв, "переможемо тут коронавірус" і "він сюди не зайде". А в результаті виявилося, що ті люди, які на цьому піарилися, самі і захворіли. По суті, не була підготовлена інфраструктура, не була підвищена зарплата медикам до відповідного рівня. Медики не були забезпечені захисними засобами. Було багато питань, по яким треба було працювати ще починаючи з весни і вже, виходячи на осінь, на сьогоднішній період, бути повністю готовими.

- Значить, Харків треба рятувати, так?

- Так, я так вважаю. І не тільки я. Ми бачимо, що все більше харків'ян приходять до цього висновку і включаються в нашу роботу.

Епоха "імітації" успіху і таємного розподілу бюджетних грошей – закінчилася. Починається час розвитку, мета якого – зробити Харків комфортним для кожного харків'янина

– Я думаю, щоб харків'яни побачили щось і зробили якісь висновки - потрібен час. ОП - ЗЖ готова терпіти?

– ОП - ЗЖ не готова терпіти, ОП - ЗЖ готова працювати і рухатися вперед, і показувати своїм прикладом, що це можна робити. Ми вже це робимо. Ми заявили харків'янам і на всю Україну, що ми прийшли до Харкова надовго, ми прийшли показати харків'янам і всій Україні, як можна працювати.

Ми демонструємо інший підхід. Підтримка харків'ян зростає з кожним днем. Тому що наші дії відповідають на запити харків'ян - це мир, це відновлення промисловості, збереження навчання російською мовою, можливість скасування медичної реформи, якісну освіту, благоустрій їхніх будинків, під'їздів і дворів.


– Уявімо першу сесію нового Харківської міськради з партією ОП - ЗЖ в складі. Якими будуть перші три рішення, винесені вашої політичною силою на розгляд депутатів?

 Перші рішення вже прийняті, системні проекти вже стартували. Це відкрита Антикризова платформа, до речі, запрошую і вас, і всі конструктивні сили міста взяти участь в її роботі. Це програма "Центр міста - КОЖЕН двір" - продовження інспекції по виявленню проблем у місті, сайт, колл-центр, бригади інспекторів...

Це цільові програми: наприклад, переведення на баланс міста будинків, які зараз перебувають на балансі заводів, фабрик. Ці будинки - одні з найбільш аварійних, про них "забули" і міськрада, і ЖЕКи. Це програма боротьби з вуличною злочинністю і наркоманією. Рейди по закрашуванню наркоадрес, чат-бот "СтопНаркотик", активізація роботи правоохоронців... В'ячеслав Марков - наш кандидат в депутати - розробив цю програму, створив чат-бот, веде громадську роботу і при підтримці колег і харків'ян вже домагається реальних результатів. Ми хочемо, щоб боротьба з наркоманією відбувалася системно. Це і згадана мною програма зниження тарифів ЖКГ і програма щодо забезпечення лікарень відповідним обладнанням.

Все це - і заявки людей на платформі "Центр міста - КОЖЕН двір", і програми модернізації лікарень і поліклінік, і програми підвищення громадської безпеки та інші, що розробляються в рамках Антикризової платформи - всі вони будуть винесені в новій міськраді і включені в бюджет міста на 2021, 2022 і інші роки. Трьома рішеннями системну кризу не вирішити, їх буде набагато більше. Епоха "імітації" успіху і таємного розподілу бюджетних грошей - закінчилася. Починається час розвитку, мета якого - зробити Харків комфортним для кожного харків'янина.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися