Податок з військових перенаправлять у державний бюджет – що буде з бюджетом Харкова

Кабмін обіцяє компенсувати втрати міських бюджетів з ПДФО

Харківський міський голова Ігор Терехов порушив питання про передачу податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з військовослужбовців з місцевого до державного бюджету.

Цю тему обговорили на обласному засіданні членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, в якому дистанційно взяли участь Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, голова Офісу Президента Андрій Єрмак, віцепрем'єр-міністр України Ірина Верещук, керівники міністерств та інші урядовці, представники громад України, інформують "Коментарі. Харків".

У своєму виступі Ігор Терехов зазначив, що зараз всі зусилля мають бути сконцентровані на допомозі військовим. При цьому в Харкові через обстріли збитки від руйнувань вже становлять близько 9 млрд євро. За його словами, завдяки Офісу Президента, уряду, Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури торік вдалося відновити 200 багатоповерхових будинків, а цього року в роботі - ще 68 об'єктів.

"Кабінет міністрів вніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт, яким передбачається з 1 жовтня 2023 року забрати податок на доходи фізичних осіб з військовослужбовців на рівень держбюджету. У такому випадку цього року ми недорахуємося приблизно 650 млн грн, а у 2024 році - 3 млрд 400 млн грн", - зазначив Ігор Терехов.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що у 2021 році ПДФО з військових становив 13 млрд грн, які йшли територіальним громадам. Цього року через збільшення видатків держави на сектор оборони прогнозується отримати понад 83,6 млрд грн, а наступного - 101,8 млрд грн. За його словами, оскільки обов'язки органів місцевого самоврядування не змінилися, ПДФО з військових планується перенаправити на виробництво українських озброєнь, зокрема, дронів, боєприпасів та відповідної техніки. При цьому додаткова дотація для місцевих бюджетів становитиме 33,4 млрд грн., і їхній ресурс збільшиться на 75 млрд грн порівняно з 2021 роком. Денис Шмигаль зазначив, що для громад, які отримають менше, уряд планує дотацію вирівнювання до показників 2021 року.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У метрошколі Харкова збільшується кількість дітей – Ігор Терехов

Перші тижні показали, що навчання школярів у метро – дуже потужний, вдалий досвід для Харкова. Про це мер Харкова Ігор Терехов розповів в етері національного телемарафону, інформують "Коментарі. Харків".

"Хочу сказати, що кількість школярів зросла. Якщо спочатку це була 1000 школярів, які пішли з 1 вересня в метрошколу, то зараз ми вже маємо 1064 учні, є певний попит на те, щоб облаштовувати нові класи, що ми зараз і робимо, в метро", – повідомив міський голова.

Як планують роботу метрополітену та навчання, і коли діти сядуть за парти реальних шкіл – читайте за посиланням.

Читайте также