Шматочок Одеси, будинок графа Дракули та інші цікаві закутки в центрі Харкова

Озброївшись фотоапаратом та уявою, журналісти "Коментарів" вирушили на прогулянку по Харкову і знайшли для вас кілька відмінних місць для вечірніх літніх прогулянок

Літо триває, до коронавірусу і спеки люди звикають все більше, починаючи здійснювати вилазки з дому не тільки по роботі, але й щоб просто розвіятися. Благо, Харків відмінно підходить для подібних прогулянок, адже в центрі нашого міста зосереджена велика кількість красивих закутків, дворів, вулиць, які можуть стати місцями для усамітнення, відпочинку або фото. У нашому оглядовому матеріалі кілька таких місць.

Житловий дворик на Банному провулку

Між Макдональдсом на Павлівській та сквером Стрілка знаходиться затишний і спокійний двір з великою кількістю лавок і дитячим майданчиком. Раніше тут знаходилися перші харківські лазні, побудовані ще в 1884-1895 роках.

 

Незважаючи на те, що вони були приватними, санітарна лабораторія в той час регулярно проводила їх огляд. У майбутньому їх закриють. Але, так чи інакше, саме ці лазні дали початок банній культурі Харкова. Дане місце можна знайти, орієнтуючись на арку з намальованими балеринами.

picture

Дах світу. Одеса в центрі Харкова

Дах світу – це занедбана і напівзруйнована будівля, яка виглядає, як особняк графа Дракули. Але потрапити на неї, на жаль, не вийде. Зате прогулятися по Садовій і Дівочій вулицях навпроти неї запросто.

Сказати, що вони спокійні або зелені виходить з натяжкою. На відміну від акуратних споруд у центрі міста, тут можна спостерігати скоріше приватні житлові будинки в класичному стилі. Гуляючи по них, чомусь виникає відчуття, що це не Харків, а Одеса: сонце припікає, засмаглі люди кричать один одному щось через один, а то й дві ділянки, розвішана білизна хитається в такт листям на деревах.

Вулиця Дарвіна. Будинок великого архітектора

Піднімаючись по Бєлгородському спуску не можна не помітити жовто-чорну церкву, з якої і починається вулиця Дарвіна.

Це місце, де можна просто побродити, заходячи в різні вузькі вулички. А можна зануритися в її історію, після чого та церква на вашому шляху перетворитися в каплицю Архистратига Гавриїла. Старі будинки стануть роботами архітектора і художника-пейзажиста Бекетова, який через проблеми з грошима певний час жив у будинку №37 цієї вулиці.

Вулиця Гоголя. Пам'ять великому письменникові

Між Дзеркальним струменем і парком біля Ave Plaza ви знайдете вулицю Гоголя. Письменник гостював тут у своїх родичів, через що вулиця з часом і отримала однойменну назву. Тут можна наткнутися на стіну графіті, яка з'явилася ще в 2008 році і була присвячена автору, його героям і ідеям. Також привертає увагу собор Успіння Пресвятої діви Марії з червоної цегли. Цікаво те, що при Радянському союзі тут був кінотеатр, сьогодні ж це центр Харківсько-Запорізької Римсько-Католицької церкви.

Це лише мала частина тих місць Харкова, якими приємно пройтися літніми, та й не тільки, вечорами. Ми не згадали Університетську гірку, Журавлівський узвіз, "Каскад" і десятки інших місць, вартих уваги. Але справжнє задоволення людина отримує тоді, коли відкриває щось самостійно, навіть якщо вона зробила це не першою.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" дало п'ять порад, які повинні допомогти вам зробити ранок більш продуктивним.



Джерело: https://comments.ua/
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися