Стало відомо, хто у Харкові забруднював річку Уди - оголошено підозру

Трьох осіб звинувачують у службовій недбалості

У Харківському районі через службову недбалість протягом багатьох років забруднювалася річка Уди. Було виявлено, що головним забрудником є Темнівська виправна колонія №100. Про деталі справи повідомляє пресслужба Харківської обласної прокуратури.

У колонії під керівництвом державної кримінально-виконавчої служби виробляють різні товари, а також займаються переробкою пластику.

Прокуратурою було виявлено, що протягом багатьох років на території функціонує каналізація, яка вже частково зруйнована, і навіть не стоїть на експлуатаційному обліку. Саме через цей комплекс здійснювали водовідведення від робочих будівель підприємства.

Далі каналізаційні стоки без будь-якого очищення та фільтрації потрапляли на прибережну захисну смугу, а звідти - в ріку Уди.

За даними пресслужби, відповідальні службові особи були інформовані про кричущу ситуацію, але жодних заходів не приймали.

Встановлено, що їхні дії спричинили забруднення земель водного фонду та річки шкідливими речовинами. Така ситуація сильно вплинула на довкілля, створила потенційну загрозу життю та здоров'ю людей. Тяжких наслідків зазнала екологія.

Правоохоронці підрахували, що сума збитків складає близько 500 тисяч гривень.

За результатами досудового розслідування Харківською прокуратурою було повідомлено про підозру трьом особам: директору підприємства ДКВС, заступнику начальника колонії та начальнику відповідального за каналізацію відділу колонії.

Підозрюваним інкримінують звинувачення за трьома статтями ККУ 367: службова недбалість, що викликала тяжкі наслідки, 239: забруднення земель, 242: порушення правил охорони вод. Статті передбачають ув'язнення від 2 до 5 років, позбавлення права займати деякі посади на три роки та штраф у розмірі 12 750 гривень.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що за прибирання річки Уди від сміття взялися прості мешканці Харкову. Вже кілька місяців кожні два тижні вони влаштовували суботники і витягали з ріки по кілька тонн сміття щоразу.

Читайте также