Харківська прокуратура подала позов на мерію через статус російської мови (документ)

Розгляд проведуть в спрощеному порядку, суд дасть рішення протягом п'яти днів

У Харкові окружний адміністративний суд розглядатиме в спрощеному порядку питання про скасування рішення міськради. Виробництво початку суддя Анастасія Мороко, пише Newsroom.

Видання нагадує, що ще у 2012 році Харківська міськрада виступила за присвоєння російській мові статусу "регіональної". На нього повинні були переводити акти міськради, найменування органів влади та місцевого самоврядування, бюлетені для голосування, офіційні бланки та інші документи. Як обґрунтування в мерії зазначили, що за Всеукраїнським переписом населення 65,9% харків'ян назвали російську мову рідною.

"За" виступило 76 депутатів міськради. Проти проголосували представники "Батьківщини", а під будівлею мерії був пікет. Пізніше харківські активісти багато разів зверталися з вимогою скасувати "регіональний" статус і писали заяви в правоохоронні органи.

В результаті харківська прокуратура звернулася до суду з позовом про визнання рішення міськради "недійсним" з 28 лютого 2018 року. Суд почав виробництво і зобов'язав відповідача протягом п'яти днів дати свої аргументи. Розгляд буде проходити в спрощеному порядку.

Як повідомляли "Харків. Коментарі "раніше, до Харківської обласної державної адміністрації в центрі приходили люди з вимогою відставки тимчасово виконуючого обов'язки міністра освіти і науки Сергія Шкарлета і повернення української літератури в програму обов'язкового зовнішнього незалежного оцінювання - ЗНО. На протест прийшли близько півсотні людей. Серед учасників були представники партій ВО "Свобода", "Правий сектор", організацій "фрайкора", "Союз ветеранів АТО", "Просвіта". Учасники акції принесли плакати з написами: "Шкарлета у відставку", "Без літератури немає культури".

Читайте также