Напали з сокирою на копів: керівника "Потон" Онищенко відправили у СІЗО

Онищенко і його захист наполягали на тому, що до нього не можна застосувати ніякий запобіжний захід

Сьогодні, 5 червня, у Київському районному суді обрали запобіжний захід керівникові громадської організації "Потон" Павлу Онищенко. Чоловіка затримали увечері 3 червня в лісі на Харківщині.

Примітно, що прокурор просив для підозрюваного по 1 ч. ст. 345 (погроза або насильство щодо правоохоронця) і ст. 348 (посягання на життя правоохоронця) Кримінального кодексу України утримання під вартою. Онищенко і його захист наполягали на тому, що до нього не можна застосовувати ніякий запобіжний захід. Глава "Потон" розповів, як все відбувалося 3 червня на території "Слобідської Січі" — поруч з селом Сорокове в Краснокутському районі, де вирішив осісти і дочекатися приїзду Володимира Зеленського на діалог. За словами Онищенка, він вирішив, що "потрібна база" і використовував для цього занедбане село, де живуть всього 50 людей. Він зі своїми однодумцями вирішили зробити поселення, а  із всього процесу талешоу, фіналом якого як раз повинен був стати приїзд президента.

"Ми прибрали старі будівлі, провели світло за свій рахунок. Ми платили шабашникам, створюємо робочі місця. Зробили 700 посадочних місць, розмістили сцену, чекали президента 12 липня", — розповів Онищенко.

Мета у нього була — розповісти Зеленському про те, що в Харківській області крадуть ліс. З 1 червня, за словами Онищенко, в поселенні почали відбуватися якісь сторонні події. Спочатку прямо над ними літав квадрокоптер, потім з'явилися троє невідомих у масках. Третього червня ці ж люди нібито з'явилися вже на машині, квадрокоптер також літав. Тоді поселенці вирішили встановити, хто ці люди і навіть нібито викликали поліцію із райвідділу.

"Ми знімали їх, вони не могли заблукати. Вони бігли в масках, у одного була рушницюя за спиною, у другого пістолет. Я вирішив подзвонити начальнику райвідділу. І як колишній співробітник кримінального розшуку беру відповідальність на себе затримати їх. Я ріжу чотири колеса на машині, їх не чіпали ні пальцем в машині. Прибігли наші з лопатою, сокирою і черешком. Мій пістолет завжди був спрямований в землю. Я один раз вистрілив в багажник, а не у салон. Я багато років був снайпером в Московському райвідділі. А вони сиділи, нічого не говорили", — розповів у суді Онищенко.

За словами підозрюваного, протягом багатьох годин у них не було розуміння, що це співробітники СБУ: вони не пред'являли документи, не представлялися, не відповідали на запитання, весь час залишалися в машині. Хоча в матеріалах слідства є свідчення, що силовики представлялися.

"У вас немає доказів, які підтверджували б, що ми знали, що це можуть бути співробітники. Я зателефонував до СБУ і тільки тоді мені сказали, що це можуть бути їхні співробітники. Я не вірив. Що СБУ робила в лісі? Може, гриби збирали? В наших діях немає хуліганських дій і складу злочину", — кричав Онищенко.

Суддя Світлана Шаренко прийняла рішення про взяття Онищенко під варту на 60 днів без права внесення застави. Більш м'який запобіжний захід, за словами судді, не можна застосувати через ризиків, що підозрюваний зможе ховатися чи впливати на свідків. Адвокати можуть оскаржити рішення протягом п'яти днів.

"Суддя, прокурор — всі злочинці", — сказав після оголошення Онищенко.

Варто відзначити, що в зал засідань через карантин нікого не пустили, крім дружини Онищенко. Масова група підтримки залишилася за парканом на території суду.

Після оголошення запобіжного заходу дружина керівника "Потон" закликала його однодумців перенести "Слобожанську січ" під ГУ Нацполіції в Харківській області. За її словами, вона з 4 дітьми житиме в наметі.

Відзначимо, що в Мережі з'явилися кадри розгрому поліцейського авто і резонансного затримання "поселенців".



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися