У Харківській області масово гинуть бджоли

Пагубна ситуація повторюється вже третій медоносний сезон поспіль 

У Харківській області продовжують масово гинути бджоли. Про це передає Накипіло, посилаючись на представників Спілки пасічників і Гільдії медоварів України.

Відзначається, що бджоли масово гинуть через отруєння токсичними пестицидами. Так, в 2018 році загинуло близько 45 тис. бджолосімей, в 2019 - 40 тис. Це призвело до втрати економікою держави 120 млн грн.  У 2020 році масову загибель бджіл спостерігали з другої половини травня.  Така згубна тенденція існує до цих пір.

Дану ситуацію повинен регулювати Закон про захист і розвиток бджільництва №2537 від 05.12.2019.  Як зазначив голова ГО "Спілка пасічників Харківської області" Денис Солдатов, проблеми починаються тоді, коли люди не дотримуються цього закону.  Експерти переконані в його дієвості.  Однак вони зазначають, що закон поки вимагає внесення змін, в тому числі посилення штрафу за використання шкідливих пестицидів.  На сьогоднішній день 150 гривень - це штраф за порушення цих правил.

Голова ГО "Асоціація фермерів і приватних землевласників Харківської області" Світлана Гапонік зазначила, що бджолярі і фермери повинні домовлятися між собою.  Фахівці вважають, що вирішити проблему здатне виділення фермерам окремих територій.  Там вони зможуть спокійно обробляти рослини і не шкодити пасікам.  Або, як варіант, можна виділити бджолярам окремі території під пасіки.  Адже зараз бджолярі і аграрії змушені ділити території між собою.

Читайте також: У Харківській області зафіксовано масовий мор риби.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися