У Харкові екоінспекція за будсміття виписала штраф більш ніж на мільйон гривень (відео, фото)

Державна екоінспекція підозрює заступника директора Фізико-технічного інституту в службовій недбалості

У Харкові Державна екологічна інспекція спробувала оштрафувати Фізико-технічний інститут низьких температур за будівельне сміття, яке лежало у дворі. Суму збитку навколишньому середовищу оцінили в 1,286 млн грн передає Суспільне

ЗМІ опублікувало сюжет, в якому говориться, що заступник директора Фізико-технічного інституту низьких температур Володимир Рєпін поклав старі віконні рами на газоні. За це прокуратура відкрила кримінальне провадження за статтею "Службова недбалість", а Держекоінспекція спробувала оштрафувати на круглу суму.


Після планової перевірки заступник директора наукового інституту отримав штраф у 847 грн за недотримання вимог природоохоронного законодавства.

Суспільне зазначає, що на цьому історія не закінчилася. Під час перевірки у вересні 2019 року в інституті поміняли вікна. Старі дерев'яні винесли та поклали на газон. де вони й пролежали близько трьох тижнів. Їх було близько 70 штук.

Тоді прийшла Держекоінспекція, вирішила, що це шкоди навколишньому середовищу та оцінила розмір засмічення в 1, 286 млн грн. У коментарі ЗМІ начальниця Держекоінспекції в Харківській області Інеса Сосина зазначила, що зберігати будівельне сміття на вулиці заборонено законом.

"Це є засміченням будівельними відходами. Це не лише вікна. Це були рами від вікон, будівельне сміття, залишки даху. Це є засміченням земельних ресурсів, це наявність на відкритому ґрунті сторонніх предметів та матеріалів. Це заборонено законом", - розповіла вона.

Однак, юрисконсульт інституту Ольги Волочаєва зазначила, що фахівці не роз'яснили природу походження збитку.

"В чому сама шкода полягала, так виявлено і не було. Ніяких аналізів зроблено не було. Рулеткою, як зазначено в акті, інспектор виміряв об'єм віконних рам, які були на території інституту. І за допомогою цього нехитрого засобу він підставив у формулу, яка зазначена у методиці", - зазначила юрист.

У суді вину інституту не доведена.

Крім того, на Володимира Рєпіна завели кримінальну справу за службову недбалість. Адвокат підозрюваного Лариса Матвєєва заявила, що шкоди, який нібито заподіяли довкіллю, не визначили, щоб притягнути до відповідальності її підзахисного.

"Щоб звинувачувати особу у тому, що вона зловживала своїми правами або не виконала якісь свої посадові обов'язки, необхідно було зазначити, чи було це її обов'язками, чи була заподіяна шкода, і в чому ця шкода полягає. Ми з'ясували, що шкоди заподіяної не було", - зазначила адвокат.

Також Інститут судових експертиз визначив, що віконні рами не могли заподіяти шкоди навколишньому середовищу. Адвокат додала, що вони з Рєпіним подали клопотання про закриття кримінальної справи за відсутністю складу злочину.

Як повідомляли "Харків. Коментарі" раніше, Антимонопольний комітет викрив змову між ТОВ "Караван" і ПП "Істсервис" під час підготовки до участі в торгах харківських підприємств.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися