Харківський театр ляльок імені В.А. Афанасьєва відновлює роботу

Вже в лютому можна відвідати нові вистави.

Вже сьогодні, 4 лютого Харківський державний академічний театр ляльок імені В.А. Афанасьєва офіційно відновлює роботу. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію театру у Фейсбук.

4 лютого о 16:00 Харківський та Львівський театри ляльок покажуть музичний перформанс "Вертеп". Вхід вільний.

Театральна каса у Харкові працюватиме з 6 лютого.

19 лютого о 16:00 покажуть виставу воєнного часу для дорослих "Я норм".

В репертуарі на лютий три вистави для дітей:

"Казка для маленького зайчика" (11, 12 лютого об 11:00);

"Цяточка" (18 і 19 лютого об 11:00);

"Чарівна каблучка" (25 і 26 лютого об 11:00).

Режим роботи каси — з 11:00 до 15:00. Також квитки можна придбати тут.

Що відбувалося з театром після 24 лютого, повідомляється у репортажі порталу "Люк".

З початком повномасштабного вторгнення Росії всі українські театри зачинились для глядачів і перетворились на волонтерські штаби.

Харківський театр ляльок не став винятком. Команда активно працювала, але не так, як звикла робити це раніше.

"Цей театр став сховищем для багатьох людей, — пригадує режисерка Оксана Дмітрієва. — Зараз думаю: це був Ноїв ковчег. Тут було дуже багато спочатку наших акторів, потім — друзів акторів, потім — людей, яким була потрібна допомога. На базі театру створили волонтерський центр".

Майже з самого початку вторгнення робітники й робітниці театру волонтерили: допомагали цивільним, військовим.

Михайло Озеров розвозив їжу і ліки харків’янам, шукав військове спорядження. За його ініціативи з’явився хаб "Л.ОБ". Вікторія Міщенко та Олександра Медведєва плели маскувальні сітки для військових. Тетяна Тумасян і Олексій Петриченко пішли на фронт, в лави ЗСУ.

З середини квітня актори харківського театру ляльок показували вистави у метро, лікарнях, школах, будинках культури і просто неба.

У липні театр представив прем’єрну виставу "Я норм", яку зрежисерувала Оксана Дмітрієва за п’єсою драматургині Ніни Захоженко.

"Ми її [виставу] за два тижні пропрацювати. Це нереально. Моя студентка, Ліля Осійчук, написала пісню. Вона звучить у фіналі вистави. Це про те, що простір допомагає тобі працювати. Спочатку з’явилася пісня, потім дописалася п’єса, і воно зібралося.

Для мене цей текст [п’єса Ніни Захоженко] надто важливий, тому що він про життя, про те, що війна не може нас зламати. Про першу любов, тому що підлітки закохуються, підлітки відчувають. Про цю жагу до життя і про світ. Мені здається, це важлива інтонація — ми повинні говорити про цей світ", — запевняє Дмітрієва.

У жовтні вистава "Я норм" пройшла у Варшаві, Польща, у межах 26-го Міжнародного фестивалю театрів для дітей та молоді "Корчак сьогодні".

Чим цікавий Харківський театр ляльок?

Харківський державний академічний театр ляльок імені В.А. Афанасьєва відкрився у 1939 році.

У репертуарі, окрім постановок для дітей різного віку, є вечірні вистави для дорослих. Театр щорічно випускає кілька прем’єрних постановок.

У фойє проходять творчі виставки художників, скульпторів, графіків і фотографів.

У листопаді 2022-го ляльковий театр став одним із лауреатів премії Фонду Мікаеля Нюквіста у Стокгольмі. Цією премією нагороджують акторів та театральні колективи за переконання, що акторство може об’єднувати людей. Щороку в листопаді визначають одного переможця зі Швеції, а одного — з іншої країни.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові планують перепрофілювати два заводи

Для перетворення застарілої промисловості Харкова будуть розроблені проєкти із перепрофілювання двох заводів або їхніх територій.

Про це сьогодні, 3 лютого, на пресзустрічі з пропозицій щодо внесення змін до Генерального плану міста Харкова повідомив Харківський міський голова Ігор Терехов, повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію міськради.

За словами міського голови, йдеться про територію колишнього заводу "Серп і молот" та про Харківське авіаційне підприємство. Як повідомив мер, вони можуть бути перетворені на культурні центри, парки, екологічно чисті підприємства чи підприємства змішаного використання.

Читайте также