Голова ГО "Нон-Стоп" ухиляється від мобілізації та не гребує "джинсою", - ЗМІ

Журналісти зазначили, що Кирило Яковець дуже швидко і без верифікації наданої йому інформації погодився її опублікувати

Журналісти "ДС" опублікували скріншоти переписки з головою харківської ГО "НОН-СТОП" Кирилом Яковцем, з яких випливає, що очолювана активістом громадська організація публікує замовні статті, спрямовані на дискредитацію їхніх фігурантів, навіть не перевіряючи надану замовником інформацію.

Про це йдеться у журналістському розслідуванні, передає "ДС".

В опублікованому журналістами матеріалі мова йде про те, що Кирило Яковець, начебто, ухиляється від служби в ЗСУ, мотивуючи це тим, що повістки, які йому намагаються вручити представники ТЦК, є проявом тиску влади на "дисидентів, волонтерів та активістів". Щоб спростувати це, ЗМІ звернулися напряму до ГО "НОН-СТОП" від імені анонімного замовника, який нібито хоче за гроші опублікувати на майданчиках ГО "НОН-СТОП" завідомо певні викривальні (а насправді фейкові) матеріали. І отримав згоду від керівника громадської організації Кирила Яковця виконати таку роботу.

 Журналісти зазначили, що були вражені, наскільки швидко і без жодних додаткових умов та верифікації контенту Кирило Яковець погодився співпрацювати. Його влаштували і матеріали, надані "замовником", хоча вони були бездоказовими і містили відверто фейкову інформацію, і ціна за послуги – за 500 доларів. Також ЗМІ повідомляє, що винагороду за свою роботу Яковець воліє приймати у криптовалюті.


В публікації "ДС" пояснили схему роботи ГО "НОН-СТОП", яку описав сам Кирило Яковець. Спочатку робиться інформаційний вкид, потім подача заяви про "злочин" і відкриття кримінального провадження проти жертви через суд, публікації з рекламним просуванням, отримання відповідей від силовиків, витягів з ЄРДР і монтаж відео. Головну мету своєї діяльності Кирило Яковець сформулював так: "Їхня сильна сторона – не писати правду, а робити ситуацію максимально токсичною та відкривати сотні кримінальних справ". Щоб всі боялися "брати слухавку від фігурантів цих замовних публікацій".

В опублікованому матеріалі "ДС" йдеться, що Яковець, за його власними словами, готовий працювати навіть проти державних органів, хоча такого запиту від анонімного "замовника" не надходило. Зокрема, активіст згадав у розмові КРАІЛ (Комісію з регулювання азартних ігор та лотерей – ред.), яку запропонував "душити".

За результатами свого розслідування журналісти закликали правоохоронні органи звернути увагу на діяльність ГО "НОН-СТОП" та її керівника Кирила Яковця.

"Кирило Яковець та ГО "НОН-СТОП" – не борці з корупцією, а процесуальні тролі, які подають сотні заяв і за допомогою відкриття кримінальних проваджень тиснуть на жертв своїх атак. Їхня мета – не викриття корупції і не встановлення істини, а оббріхування жертви і знищення її репутації. Кирило Яковець та ГО "НОН-СТОП" ведуть вищеописану діяльність за гроші замовників, які отримують нелегально, звісно ж, не сплачуючи податків. Кирило Яковець ухиляється від призову до ЗСУ, цинічно прикриваючись гаслами захисту суспільства, хоча насправді його діяльність є глибоко антисуспільною", — йдеться у матеріалі.

Читайте также