Ким славиться "тіньова столиця": читачі "Коментарів" визначають ТОП-30 впливових харків'ян

За підсумками рейтингового голосування "ТОП-30 впливових харків'ян" українці дізнаються, хто на сьогоднішній день може бути удостоєний звання найвпливовішого вихідця з Харкова

Рейтингова платформа порталу "Коментарі" запрошує читачів взяти участь в серії масштабних голосувань і визначити найвпливовіших вихідців  з чотирьох найбільших міст України - Києва, Харкова, Одеси та Дніпра. На цей раз до вашої уваги тридцятка людей, які, на думку нашої редакції та експертів, можуть претендувати на перемогу в рейтингу "ТОП-30 впливових харків'ян".

"Тіньова столиця" України - саме так ми вирішили назвати Харків в нашому рейтингу, і зробили це не тільки заради красного слівця. Судіть самі: саме Харків подарував нашій країні чинного Генерального прокурора і голову Вищого антикорупційного суду, не кажучи вже про "безсмертного" міністра внутрішніх справ. Можна також згадати, що вихідці з цього міста управляли Адміністрацією президента України протягом всієї каденції президента Петра Порошенка. Харків'яни часто гранично амбітні та займають в політиці найвищі пости, а також вкрай успішні у великому бізнесі.

Але хто ж з них має найбільший вплив на бізнесові та політичні процеси як внутрішньорегіонального, так і всеукраїнського масштабу? Чиє ім'я вже вирвалося за межі рідного міста настільки, що про нього знають в кожному куточку нашої величезної країни? Нас цікавить не лише думка харків'ян, а й представників інших регіонів!

{%button_rating

Перейти до голосування

button_rating%}

Як ми формували рейтинг

На першому етапі роботи наші журналісти склали розширений список з 50-ти впливових харків'ян, який потім передали журі. Кожен з десяти членів суддівської колегії відібрав всього 30 прізвищ, гідних, на їхню думку, включення у фінальне голосування. Голоси кожного судді ми підрахували, та за принципом більшості склали підсумковий список, який ви можете побачити на сторінці рейтингу.

{%button_rating

Перейти до голосування

button_rating%}

Наші критерії

При формуванні розширеного списку ми відштовхувалися від трьох основних критеріїв: суспільно-політичної ваги людини (посада, визнання, діяльність), її фінансового стану (масштаб бізнесу, розмір бізнес-активів), а також її популярності, яку можна конвертувати в політичні бали у випадку  участі у виборах.

Що ж стосується географічного принципу відбору, то людина потрапляла в наш розширений список за дотримання хоча б однієї з двох умов:

1. Учасник (-ка) голосування народився (-лась) в Харкові;

2. Учасник (-ця) голосування отримав (-ла) в Харкові вищу освіту і тісно пов'язав (-ла) з цим містом своє життя і кар'єру (приклад - Віль Бакіров).

{%button_rating

Перейти до голосування

button_rating%}

У чому ми сумнівалися

На жаль, нам не вдалося уникнути подвійних і спірних ситуацій. Наприклад, Еліна Світоліна, хоч і народилася в Одесі, але вже в 13-річному віці перебралася до Харкова, а тому цілком могла бути представлена в рейтингу "ТОП-30 впливових харків'ян". Але ми вирішили, що життя Світоліної перестало бути пов'язаним із Харковом з початком її професійної кар'єри. Велику частину часу вона проводить за кордоном, що, втім, природно для професійних тенісистів. Отже, ми вважали логічним включити кращу тенісистку України в рейтинг "ТОП-30 впливових одеситів" за принципом рідного міста.

{%button_rating

Перейти до голосування

button_rating%}

Хто в журі

Формування тридцятки фіналістів ми довірили найвідомішим українським експертам у галузі політології та економіки, які представляють різні куточки України.

Руслан Бортник - політолог, директор Українського інституту політики, радник у Верховній Раді України (з 2001 по 2014 рр.);

Володимир Воля - політолог-міжнародник;

Олексій Голобуцький - політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій;

Валерій Клочок - політичний і економічний експерт, приватний підприємець;

Світлана Кушнір - політолог, політконсультант і економічний оглядач;

Микола Мельник - генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан";

Катерина Одарченко - політтехнолог, засновник Інституту Демократії та Розвитку "PolitA";

Олександра Решмеділова - політолог, аналітик Фонду громадської дипломатії, кандидат філософських наук;

Михайло Чаплига - політичний аналітик, правозахисник і громадський діяч;

Олексій Якубін - політолог, політичний консультант, кандидат політичних наук.



Звертаємо вашу увагу, що голосування буде відкрите до 6 вересня включно, а вже 7 вересня ми оголосимо, кого з харків'ян українці вважають найвпливовішим! Візьміть участь в голосуванні й ви - для цього потрібно зробити всього 3 кліки. 

Читайте также