День Конституції України: як відзначають у Харкові (ВІДЕО)

Харків'яни зібралися на площі Конституції

У Харкові сьогодні, 28 червня, жителі поклали квіти до пам'ятника Незалежності України на площі Конституції. Відповідне відео було опубліковане у пресслужбі ХОДА.

На свято приїхали представники мерії, керівники підприємств і установ, військовослужбовці, ветерани АТО, священнослужителі, зібралося багато харків'ян.


Контекст:

У 1996 році 28 червня Верховна Рада України прийняла першу Конституцію незалежної української держави. Прийняття конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.

У День Конституції Офіс президента повідомив про ініціативу, згідно з якою найменші українці зможуть знайомитися з головним Законом демократичної держави і дізнаватися про свої основоположні права та обов'язки.

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко зазначає, що головна проблема нашого Основного Закону полягає в тому, що він не працює таким чином, як нам би хотілося. Також експерт вважає, що українці не сприймають Конституцію як суспільний договір.

"Тобто, ми розглядаємо Конституцію як якийсь документ, який змінити складніше, ніж звичайний закон. При цьому все одно змінити його можна - і депутати це періодично роблять. Але це не суспільний договір, в якому домовилися між собою держава і суспільство, еліти і суспільство. Це навіть не міжелітарний договір, в якому ми домовилися на певні правила і живемо згідно з ними. Відповідно, ми не так його захищаємо, як могли б", - пояснює експерт.


Читайте также