У Харківській області критична ситуація із питною водою: регіон отримає гроші

Третина Харківщини може залишитися без води

У Краснопавлівському водосховищі зафіксували критичну ситуацію. Води вистачить лише до грудня. У регіоні оголосили об'єктову надзвичайну ситуацію. Учора, 2 грудня, кабінет міністрів погодив рішення виділити із резервного фонду державного бюджету 31 млн грн. Про це розповів в.о. о. голови Харківської ОДА Олександр Скакун на своїй сторінці у Facebook.

"Кабінет міністрів України підтримав Харківську область та прийняв рішення виділити з резервного фонду Державного бюджету 31 млн грн для здійснення водообміну на Краснопавлівському водосховищі. Ще 3 млн грн додаємо з обласного бюджету. За нашими розрахунками, які узгоджені з керівництвом каналу Дніпро – Донбас, цієї суми вистачить, щоб прокачати воду та поповнити водосховище", - зазначив Скакун.

Річ у тому, що Краснопавлівське водосховище є штучним та його наповнюють із дніпровської води. Проте востаннє це робили ще у 2020 році. Займатися наповненням має Держводагентство двічі на рік за гроші з держбюджету, але у 2021 щось у них пішло не так. Тепер третина Харкова, Лозова, колишні Лозівська та Первомайські райони ризикують залишитися без води. Сплатити наповнення Лозової запропонували через "Харківводоканал", але це значно збільшить тариф.

"Відзначу, що питання фінансування водообміну з Держбюджету ми вирішували востаннє. З 1 січня в дію вступає новий Водний кодекс, згідно з яким ці роботи фінансуватимуться з місцевих бюджетів, а також за кошти комунальних підприємств, які використовують воду", - підсумував Скакун.

Раніше "Коментарі" розповіли, що у Харкові 3 грудня мешканці шести районів до вечора, а якщо конкретно до 20:00, залишаться без води.  

Читайте также