Коли жителям Харкова та області нарахують субсидію на оплату ЖКП та як оформити допомогу

На опалювальний період субсидію розраховують з 1 жовтня

У Міністерстві соціальної політики України нагадали, як оформить субсидію на оплату ЖКП, пишуть "Коментарі. Харків". У відомстві наголосили, що за субсидією можна звернутися в будь-який місяць року. Житлова субсидія призначається з місяця звернення і до дати закінчення опалювального сезону.

Вона розраховується на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня) та опалювальний сезон (з 1 жовтня по 30 квітня).

Крім того, у разі подання заяви протягом двох місяців з початку опалювального (неопалювального) сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання.

У Пенсійному фонді уточнили, що на опалювальний період 2023 – 2024 років розрахунок житлової субсидії проведуть автоматично (без звернення громадян) для всіх, кому призначено житлову субсидію на неопалювальний період 2023 року, та тим, у кого розмір субсидії склав 0,00 грн.

Тобто, громадянам, які вже є отримувачами житлової субсидії або яким у літній період було призначено нульову субсидію, додатково звертатися за виплатою не потрібно.

А ось для призначення житлової субсидії у 2023 році на тверде та рідке пічне побутове паливо, заяву та декларацію потрібно подати до кінця календарного року.

В Олексіївській громаді з посиланням на Мінсоцполітики нагадали, що звернутися до Пенсійного фонду України з питання оформлення субсидії можна кількома способами:

  • через вебпортал електронних послуг, мобільний додаток ПФУ або через портал “Дія”,

  • оскільки призначення субсидій здійснюється органами Пенсійного фонду за екстериторіальним принципом, кожен може звернутися за її призначенням до будь-якого сервісного центру фонду, без прив’язки до місця реєстрації, такий варіант прийнятний для літніх людей, які потребують експертної консультації та допомоги працівників ПФУ; 

  • залишилася можливість звернення особисто до уповноважених посадових осіб виконавчого органу сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади та посадових осіб ЦНАПів, це також – максимальне наближення послуги до людини;

  • крім того, звернення до Пенсійного фонду України можна направити поштою, як варіант віддаленої форми звернення.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що ВПО втрачають грошову допомогу на проживання.


Читайте также