"Пандемію майже зупинили" - харківський лікар про коронавірус

Лікар із Харкова пояснив, чому пандемія ще не закінчилася

Завідувач лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський пояснив, чому триває пандемія при 7 мільярдах введених доз вакцин. Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

"По-перше, пандемія майже зупинена. Але це не локомотив, який може різко загальмувати. У світі величезна кількість активних епідемічних вогнищ, які знаходяться на різних стадіях. Але більшість - догорає. По-друге, вакцинація не настільки ефективна, як нам кажуть Епідемічний процес різко згасає в Індії, Індонезії, Пакистані, де охоплення двома дозами становить 24%, 27% і 19% відповідно, і при цьому активні вогнища мають місце в США з охопленням 58% та Великобританії з охопленням 68%, причому британцям вже введено понад 5 мільйонів 3-х доз", - написав лікар.

При цьому лікар зазначив, що вакцина справді допомагають, але проти деяких мутацій вона не така ефективна. Крім цього вакцини розподілені нерівномірно територіально. Близько 150 бідних країн світу (включно з Україною) з населенням 3 мільярди осіб отримали 1,2 мільярда доз, тобто. досягли середнього охоплення лише у 20%. Крім цього, в Україні не прищеплюють літніх людей. Серед людей 80 охоплення лише 8,3%.

"Гонитва за збільшенням охоплення серед молодих безглузда, потрібно акцентовано прищеплювати вразливих. Сьогоднішнє охоплення двома дозами в 17% дуже далеке від досягнення колективного захисту, Україна зі своєю перманентною відсутністю епідемічного розслідування та адресного захисту досягне колективного імунітету до Нового року коштом, в першу чергу, тих хто перехворів (а це передбачає величезну кількість смертей людей похилого віку)", - підсумував лікар.

Нагадаємо, у Харківській області на 31 жовтня коронавірус виявили у 1934 жителів. За добу від COVID-19 померло 19 людей. В області COVID-19 діагностували вже 206 415 осіб. У регіоні за весь період пандемії померло 4703 хворих. Одужало від коронавірусу 168 907 осіб. Наразі під наглядом медиків перебуває 32 805 пацієнтів.

Читайте также