"Вакциновані хоч і хворіють, але вмирають у кілька разів рідше" - лікар із Харкова

Волянський закликав людей із груп ризику негайно прищеплюватися

Завідувач лабораторії імунореабілітації Харківського інституту імунології та мікробіології Андрій Волянський порадив нещепленим людям із груп ризику зробити щеплення, а вакцинованим продовжувати дотримуватись ізоляційних заходів та перевіряти рівень захисту. Відповідний пост він опублікував на своїй сторінці у Facebook.

Лікар прокоментував таблицю, яка аналізує частоту інфікування, госпіталізацій у реанімації та смертей через 28 та 60 днів у повністю вакцинованих та нещеплених мешканців Великобританії за 3 останні тижні. Згідно з таблицею повністю вакциновані у вікових групах 30-39, 40-49, 50-59, 60-69, 70-79 та старше 80 років інфікуються частіше, ніж нещеплені. Причому для людей віком 40-70 років – більш ніж удвічі частіше.

"Як це пояснити? У вакцин негативна ефективність проти інфікування? Ні. Ефективність порівнюють в однорідних вибірках. Скоріше, справа в іншому. Причиною відмови від вакцинації може бути перенесена раніше інфекція, що дає хороший захист. І ще одне: вакциновані можуть відчувати себе захищеними та нехтують ізоляційними заходами. У будь-якому випадку хворі вакциновані потрапляють у відділення реанімації та помирають у 2-6 разів рідше, ніж нещеплені", - написав Волянський.

Також лікар дійшов двох висновків: "Вакцинація не захищає від інфікування, тому щеплені повинні дотримуватися ізоляційних заходів і перевіряти рівень свого захисту" і "Вакциновані рідше тяжко хворіють і рідше вмирають, тому нещеплені вразливі, вакцинуючись, різко зменшують ймовірність важкого перебігу та смерті".

Нагадаємо, на Харківщині на 15 листопада коронавірус виявили у 829 мешканців. За добу від COVID-19 померло 25 людей. В області COVID-19 діагностували вже 227 198 осіб у сумі. У регіоні за весь період пандемії померло 5079 хворих. Одужало від коронавірусу 186 078 людей. Зараз під наглядом медиків перебуває 36 041 пацієнт.

Читайте также