День ангела 23 січня: історія свята, привітання та прикмети дня

Головною забороною цього дня є лінь

23 січня, за новим церковним календарем вшановуються пам'ять священномученика Климента, єп. Анкирського, мч. Агатангела та Пратулинських мчч.

Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Православної церкви України

В Інституті екуменічних студій розповіли, що Святий Климентій Анкирський народився 250 року в місті Анкирі у Малій Азії за правління Імператора Діоклетіана. Після смерті батьків ним опікувалася побожна християнка Софія. У той час у Галатії настав голод, і погани, які не мали чим годувати дітей, викидали їх на вулицю. Тих нещасних Климент і Софія забирали додому, годували їх, навчали правд святої віри й готували до таїнства Хрещення. Климентія так любили в Анкирі, що коли йому виповнилося 20 років, його обрали єпископом.

За наказом імператора Діоклетіана, жорстокого гонителя християн, Климентія ув’язнили та мучили різними способами. Діоклетіан, уражений дивним терпінням святого Климентія, відіслав його в Никомидію до свого співправителя Максиміліяна. Дорогою до святого приєднався його учень Агатангел, що бажав страждати та померти за Христа разом з єпископом Климентом.

Імператор Максиміліан віддав святих Климентія та Агатангела правителю Агрипину, який піддав їх таким нелюдським катуванням, що навіть у глядачів-язичників з’явилося співчуття до мучеників і вони побили камінням мучителів.

Після смерті Максиміліяна святий Агатангел був усічений мечем. Коли ж Климентій з Божого Провидіння вийшов на волю і згодом в неділю відправляв Службу Божу, до церкви вбігли вояки та відрубали йому при престолі голову. Відбулося це 312 року. У XIII ст. хрестоносці вивезли голову св. Климентія до Франції.

Є кілька заборон цього дня - що сьогодні не можна робити, пише “Уніан”:

  • лаятися, лихословити;

  • відмовляти в допомозі та милостині тим, хто просить;

  • пліткувати, засуджувати.

Також за народними прикметами цього дня не слід танцювати та підбирати знайдені гроші - користі від них не буде, але можуть бути проблеми.

Іменини сьогодні за новоюліанським календарем відзначають Володимир, Геннадій, Іван, Федір, Катерина

День ангела - гарний привід привітати рідних, друзів, знайомих зі святом та відправити листівку.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що на Харківщині окупанти керованими бомбами знищили важливе обладнання.

Читайте также