Чи можуть учні та вчителі спілкуватися російською на перервах

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь пояснив, що перерва входить до освітнього процесу, тож спілкуватися слід державною мовою

Школярі та педагоги на перервах у школі повинні розмовляти виключно українською мовою. Оскільки перерва входить до освітнього процесу, а він відбувається державною мовою - то й у проміжках між уроками теж слід розмовляти українською мовою.

Про це в інтерв'ю "Укрінформу" повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь, інформують "Коментарі. Харків".

Ухвалюючи рішення, Кремінь керувався логікою освітнього процесу й тими складовими, які він передбачає.

За словами омбудсмена, всі приміщення школи, зокрема їдальня, класи, спортзали, стадіони, приміщення коридорів належать до освітнього процесу, бо саме у цих приміщеннях відбувається навчання школярів. Тож перерву не можна виключити з освітнього процесу й вона теж є його складовою. Відтак, розмовляти на перерві у школі слід державною, українською мовою.

"Перерва – це теж освітній процес, і там має бути державна мова", - пояснив Кремінь.

Омбудсмен підкреслив, що освітній процес передбачає ще й виховну функцію. Школярам прищеплюють любов до рідної мови, культури, традицій, історії. Відтак, якщо допустити порушення у передосвіті – вони спровокують порушення у старшій школі чи у закладах професійної освіти. Спілкування на перервах російською мовою замість української є таким порушенням, тому його слід виключити заздалегідь.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Басейни у Харкові: топ-5 місць для плавання

Де провести вихідні з родиною, або зайнятися корисним видом спорту у Харкові

Літо давно закінчилося, а любов до водних видів спорту – не закінчується навіть з приходом холодів. Де у Харкові можна поплавати, провести час з родиною, або зайнятися спортом у воді – дізнавалися "Коментарі. Харків". Топ-5 басейнів у Харкові – дивіться за посиланням.

У Харкові відмовилися розміщувати рекламу ХарківПрайду: активісти називають це гомофобією

Представники ЛГБТ+ спільноти називають таке ставлення влади – гомофобією

У Харкові відмовилися розміщувати рекламу ХарківПрайду на вулицях. Про це активісти повідомили на своїй сторінці у соцмережах, інформують "Коментарі. Харків".

"На честь ХарківПрайду 2023 ми створили серію візуальних робіт в співпраці з українськими художницями, яку хотіли розмістити на бордах міста", – зазначили активісти. Чому ці роботи так і не опинилися на бордах та яка ситуація зі справою зараз – читайте за посиланням.

Читайте также