У Харкові запустили ядерну установку "Джерело нейтронів"

Установка створена для проведення наукових та прикладних досліджень у ядерній фізиці

Національний науковий центр "Харківський фізико-технічний інститут" отримав 1 липня окремий дозвіл від Державної інспекції ядерного регулювання на фізичний пуск ядерної підкритичної установки "Джерело нейтронів".

Про це розповіли у прес-службі ДП "Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки".

Установка "Джерело нейтронів" створена для проведення наукових та прикладних досліджень в ядерній фізиці, радіаційного матеріалознавства, біології, хімії та для виробництва медичних радіоізотопів. Тепер в України є можливість налагодити власне виробництво медичних радіоізотопів. Раніше вони поставлялися до нас із інших держав.

Довідка "Коментарів": дослідницька ядерна установка з'явилася на території ХФТІ завдяки фінансуванню уряду США. Штати виділили понад 70 млн. дол. в обмін на вивезення з території України всіх запасів високозбагаченого урану.

Співробітництво України та Америки "Джерела нейтронів" почалася в 2010 році. Техніко-економічну частину проєкту затвердили в 2012, проект - в травні 2013, після чого почалося будівництво.

Установка складається з подкритического збірника, нейтрон-виробляючої мішені, лінійного прискорювача електронів з каналом транспортування пучка електронів, джерела холодних нейтронів, експериментальних нейтронних каналів для ядерно-фізичних досліджень і системи технічного забезпечення роботи установки.

Після введення в експлуатацію ядерної установки, США протягом двох років будуть виділяти кошти на утримання установки, дослідження і експерименти. Крім того, частина грошей виділено на зарплати вченим.

Читайте також: У Харкові колектив унікального науково-дослідного інституту звернувся до Зеленському з-за боргів по зарплаті.

Читайте также