На Харківщині російські військові утримували в полоні сім громадян Шрі-Ланки

Полонених катували та постійно били.

Сім громадян Шрі-Ланки опинилися у полоні російських військових у Вовчанську. Людей били та катували, вимагали у них гроші. Дивом виживши, іноземці наразі проходять реабілітацію. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на відділ комунікації поліції Харківської області.

За три тижні до повномасштабного вторгнення Росії на територію України громадяни Шрі-Ланки приїхали в нашу державу, а саме до Куп’янська Харківської області, на навчання та роботу. Усі вони орендували будинок у місті Куп’янськ.  

Коли почалися бойові дії, люди злякалися та ховалися у будинку від обстрілів. Через деякий час, іноземці вирішили евакуюватися та піти пішки до Харкова. На першому ж блокпосту, де вже знаходилися російські війська, їх затримали, зв’язали очі та руки. Людей увезли в невідомому напрямку.

За інформацією начальника слідчого управління поліції Харківщини Сергія Болвінова,їх привезли до міста Вовчанськ, де утримували до кінця окупації цієї території. Іноземні громадяни перебували в полоні до 10 вересня.

Люди розповіли, що росіяни катували їх, постійно били. Змушували прибирати. Вимагали гроші. До двох з них застосували тортури. Одному чоловіку окупанти плоскогубцями відірвали нігті на великих пальцях ніг. Іншому також відірвали ніготь на нозі, затискали поміж дверей та били по голові. Про це  свідчать шрами на голові за вухами.

Як тільки звільнили Вовчанськ, іноземці знову пішли до Харкова. Дійшли до готельного комплексу, де їх прихистив охоронець закладу. Він дав їм житло та повідомив про подію до поліції. Наразі громадяни знаходяться в одному з реабілітаційних центрів. Їм надана вся необхідна допомога.

За словами слідчого Володимира Якименка, за даним фактом проводиться досудове розслідування за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України. Іноземні громадяни були допитані в якості потерпілих.

"Про дану подію ми відразу сповістили консульство, - зауважив слідчий. – Наразі призначено ряд судово-медичних експертиз. Досудове розслідування триває".






Читайте также