На Харківщині затримали двох колаборантів і зрадницю

На деокупованій території Харківської області виявили людей, які співпрацювали з російськими окупантами.

Правоохоронці продовжують обстежувати деокуповані території Харківської області. І знаходять не тільки небезпечні предмети, а й зрадників, які під час окупації співпрацювали з російськими військовими. У рамках оперативного відпрацювання територій Харківщини, звільнених від окупантів, затримано трьох осіб. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Було затримано двох чоловіків, які вступили до лав "народної міліції" в Куп’янську, та першу заступницю Вовчанського міського голови, яка співпрацювала з представниками РФ. 

Слідство встановило, що у період з березня по червень 2022 року представники Російської Федерації створили в окупованому ними Куп’янську так звану "народну міліцію". Двоє місцевих мешканців, 36-річний та 31-річний чоловіки, добровільно подали заяви до відділу кадрів псевдоправоохоронного органу та на початку липня обійняли посади "патрульних".

Однак їхня кар’єра у "правоохоронних" органах швидко завершилась. Наразі їх обох затримано та за процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру. Їх звинувачують у добровільному зайнятті посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території (ч. 7 ст. 111-1 КК України). Затриманих залишили під вартою.


А першу ступницю Вовчанського міського голови підозрюють у державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України). Вона брала участь у нарадах спільно з окупантами та самопроголошеним "головою тимчасової цивільної адміністрації". Чиновниця забезпечувала російських військових харчуванням, допомагала у вирішенні питань щодо їх поселення і надавала технічні засоби для будівництва окупантами фортифікаційних споруд. 


До того ж, вона передавала представникам країни-агресора списки патріотично налаштованих громадян, учасників АТО/ООС та проукраїнських організацій. Наразі її затримано.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, що, житель Харківщини допоміг РФ розграбувати відомий м'ясокомбінат та військову частину.

Читайте также