У Берліні назвали парк на честь Харкова

Нова назва – знак солідарності у війні: Харківський парк присвячений усім українцям.

Партнерство районного управління Steglitz-Zehlendorf та Харкова існує вже 32 роки. Наразі центральна зелена зона носить ім'я українського мегаполісу. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію німецького видання "TAGESSPIEGEL".

Досі безіменний парк із 24 жовтня називається "Харків-парк".

"Багато харків'ян, особливо жінок, дітей та молоді, залишили батьківщину і також знайшли "гостиний і теплий прийом" на південному заході Берліна. Цей парк присвячений усім: жертвам, біженцям та тим, хто залишився вдома або був змушений залишитися", - сказав мер.

За даними районного управління, у травні районна рада вирішила назвати парк між віллою Шварцшер, Грюневальдштрассе та Ротенбургштрассе на честь міста-побратима "на згадку про жертви, які війна забрала досі і віднесе в майбутньому".

У новому харківському парку також увічнять пам'ять Бориса Тимофійовича Романченка, який вижив у концтаборах (1926-2022). 18 березня багаторічного віце-президента Міжнародного комітету Бухенвальд-Дора було вбито внаслідок ракетного обстрілу Росією житлового району Харкова, де знаходився його будинок. Йому було 96 років. З 1942 перебував на примусових роботах у нацистській Німеччині, пережив концтабори Бухенвальд і Берген-Бельзен.


"Віроломно він став жертвою "спецоперації з денацифікації України", організованої російським агресором", - йдеться у повідомленні. Короткий текст увічнить його життя та смерть на меморіальній дошці.

Крім того, Асоціація побратимів міста Штегліц-Целендорф приймає пожертвування для Харкова.

Фото із відкриття парку: Олена Федорченко.


Читайте также