На Харківщині знайшлися гроші на онкоцентр, який мали збудувати ще рік тому - як виправдалася ХОДА

У ХОДА кажуть, що будівництво випереджає графік, хоча будівлю мали звести ще минулого року

У Харкові розпочалися роботи на будівельному майданчику нової будівлі обласного онкологічного центру. Про це відзвітували у пресслужбі Харківської ОДА.

У повідомленні йдеться, що центр зводять як один із проєктів програми Президента України "Велике будівництво".

На будівельному майданчику наразі ведуться роботі із монтажу залізобетонного каркасу. Всього в цьому році заплановано повністю змонтувати каркас лікувально-діагностичного корпусу, вбудувати зовнішні та внутрішні перегородки, вікна, покрівлю. У плані також здійснення технічних і санітарних робіт, будівництво газової котельні разом із розведенням опалювальної системи, будівництво теплового пункту.

У ХОДА повідомили, що усі роботи відбуваються за планом, а в окремих моментах будівельники навіть випереджають графік.

Усе б нічого, якби не те, що завершити зведення коробки будівлі онкоцентру мали ще до кінця минулого року, а будувати її почали ще у грудні 2018 року. У 2019 році було залито фундамент. За 2020 рік жодних зрушень у будівництві не було. У лютому 2021 року будівельний майданчик виглядав як повністю закинута захаращена територія, яка привертала увагу журналістів і волонтерів.

Проблема навіть, не у фінансуванні, адже минулого року на будівельні роботи було виділено близько 100 мільйонів гривень. Однак через непрофесійний менеджмент їх не змогли освоїти й наприкінці року повернули у бюджет та використали на інші потреби.

"Коментарі" розповідали, як у лютому питання про продовження будівництва та повторне виділення коштів було винесене на розгляд депутатів Харківської облради. Доповідь робив їхній колега-депутат і за сумісництвом директор обласного онкологічного центру Денис Скорий, але депутатів обурив формат його виступу і грошей вони не дали.

Наразі у центрі проводять унікальні для України операції, але лікуються онкохворі в жахливих умовах: ремонт ще з радянських часів, каталки, як із фільмів жахів, сходи на другий поверх, куди нести пацієнта після операції доводиться тим, хто сидить поряд у черзі на прийом.

У ХОДА звітують, що цього року на будівництво нових корпусів гроші все ж виділили - трохи більш як 190 мільйонів із державного та обласного бюджетів. Зведення корпусів відбуватиметься у 4 черги. Вже після завершення 2 стадії лікарня зможе перебратися у нові будівлі.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що протягом багатьох років усі гроші, які отримував центр на нове обладнання та облаштування, були коштами лише благодійних організацій та пожертвами.

Читайте также