Де поділися 100 мільйонів та чому у Харкові не можуть побудувати онкоцентр

Хворі на рак лікуються у жахливих умовах, адже область не виділяє жодних коштів на ремонт та будівництво нової будівлі, усю допомогу онкоцентр отримує від благодійників

Харківський обласний онкологічний центр - предмет скандалів та уваги журналістів вже давно. Про те, у якому стані зараз перебувають приміщення єдиного на всю область лікарняного закладу для онкохворих, розповіла журналістка Марія Варва у своєму Facebook.

Залатана підлога з продавленим лінолеумом радянських років випуску, потріскані стіни, протікаюча стеля та каталки як з фільмів жаху - у таких умовах лікуються пацієнти зі страшним діагнозом "рак".

За словами колишньої радниці голови ХОДА та пацієнтки онкоцентру Світлани Резван, усі кошти, які вкладаються в лікарню - це гроші благодійних організацій. Саме вони подарували сучасне обладнання та зробили ремонти в операційних та палатах реанімації. З державного бюджету на фінансування лікування онкохворих не виділяється нічого.

Минулого року в обласному бюджеті була закладена стаття витрат "на будівництво нового сучасного онкоцентру" поряд з діючою зараз будівлею, на це передбачалося виділення 100 млн гривень. На сьогоднішній день усе, що змогли побудувати - це паркан довкола багнюки та величезної дірки в землі, яка має бути котлованом під фундаменту онкоцентру. На території так званого "будівельного майданчику" немає ані будівельних матеріалів, ані будівельників, ані спецтехніки. У такому ж самому стані він перебував ще рік тому.

Для будівництва планувалося залучити серйозну будівельну компанію з Польщі, проте вона відмовилася від участі в тендері, оскільки його організатор (ХОДА) навіть не підготував проєктну документацію, з якої можна було б оцінити складність та вартість робіт. У підсумку тендер виграла будівельна компанія зі Львову із сумнівним досвідом.

Через те, що виділені 100 млн на будівництво з невідомих причин торік так і не "освоїли", їх повернули в обласний бюджет. І тепер їх потрібно виділяти знову. Минулого тижня стався скандал під час засідання облради, на якому якраз це питання і обговорювалося. На сесії виступив директор онкоцентру і для прикладу навів статистику, про те що кожен третій в Україні хворіє на "рак", тому можна стверджувати, що серед його колег так само одна третина є хворими, або захворіють протягом життя. Депутати обурилися такому прикладу і виділяти кошти на будівництво центру відмовилися.

Наразі, за даними Харківського обласного онкологічного центру, в області є онкохворими більше 10 тисяч людей. За три роки онкоцентр досяг рівня світових стандартів лікування, а матеріальна база виросла в 7 разів, летальність зменшилася в 4 рази. Усе це відбулося за рахунок благодійних та міжнародних організацій, без копійки з державного бюджету.


Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що Харківська облрада планує виділити з бюджету кошти на зарплати працівникам обласної стоматологічної лікарні.



Игорь Герцен

11 березня 2021, 17:54

Оксана, веский вопрос. Ну а журналисты ... они такие, да.

Оксана

11 березня 2021, 14:41

А чому не повідомляється, що 100 млн. грн. надійшли в грудні 2020 року???!!! Розкажіть, будь ласка, які будівельні роботи можна виконувати в зимку???

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися