У Харкові об’єднують чотири виші: освітяни звернулися до Зеленського

На тлі земельної реформи реорганізація чотирьох вишів створила напружену ситуацію в колективах цих закладів та в галузі освіти Харківщини взагалі

Колектив Харківського національного технічного університету сільського господарства ім. Петра Василенка звернувся до президента України Володимира Зеленського з проханням втрутитися в ситуацію, яка склалася навколо процедури об’єднання кількох закладів вищої освіти Харкова. Про це йдеться у петиції, яку освітяни зареєстрували на офіційному сайті глави держави.

Про реорганізацію Харківського національного технічного університету сільського господарства (ХНТУСГ), Харківської державної зооветеринарної академії, Харківського національного аграрного університету ім. В. В. Докучаєва та Харківського державного університету харчування та торгівлі стало відомо 12 травня 2021 року. Відповідне розпорядження Кабінету міністрів України оприлюднили у Міністерстві освіти та науки (МОН) України.

На базі чотирьох вишів планують утворити один — Державний біотехнологічний університет.

У петиції до президента колектив ХНТУСГ підтримує ініціативи МОН, проте наголошує, що механічне об’єднання університетів не буде ефективним. З петиції випливає, що реформувати виші треба "навколо потужного освітянського центру".

"Гострота і напруженість сьогоднішньої ситуації полягає в тому, що до прийняття рішення КМУ не було проведено ґрунтовного підготовчого процесу із залученням представників влади та закладів вищої освіти, а утворення нової структури — Державного біотехнологічного університету, взагалі викликає подив у освітянському середовищі", — зазначають автори петиції.

Представники вишу наголошують, що нова структура буде невідома як в українському, так і в світовому освітянському просторі. Окрім того, рейтингові позиції вишу, іміджева складова, міжнародні зв’язки та впізнаваність для абітурієнтів буде дуже низькою.

"Найгіршим в цій ситуації є те, що запуск цього процесу саме зараз — в розпал проведення вступної кампанії, призведе до непоправних втрат в наборі студентів всіх зазначених вишів, та, відповідно, до зриву підготовки висококваліфікованих кадрів в галузі сільського господарства цілого регіону", — акцентували автори петиції.

Освітяни просять президента втрутитися в ситуацію щодо реформування вказаних вишів Харкова та підійти до реалізації цього процесу ґрунтовно, а можливо — відтермінувати хоча б на період вступної кампанії 2021 року.

Раніше повідомлялось, що у Харкові ректор Національного фармацевтичного університету Алла Котвіцька купила квартиру площею у понад 92 кв. м за майже 2 млн грн. Це вже п'ята квартира, яка оформлена на ректора. 

Читайте также