Міністерство охорони довкілля видало дозвіл на викиди заводу "Коксохім" - відомі причини

"Коксовий завод "Новомет" очолює ТОП-3 головних забруднювачів Харківщини, за даними Держекоінспекції

У Харкові триває боротьба мешканців та громадських організацій проти забруднення "Коксовим заводом "Новомет" атмосферного повітря своїми викидами.

7 квітня у Харківському окружному суді мало відбутися судове засідання щодо апеляційної скарги заводу "Новомет" щодо рішення від 7 грудня 2020 року щодо призупинення його діяльності до отримання необхідних дозволів. Такі дозволи заводу видали минулого тижня у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Проте суд не відбувся, представники "Новомету" звернулися з проханням відкласти його на 14 квітня.

Під будівлею зібралися протестувальники - активісти, члени громадських організацій, волонтери та звичайні мешканці і влаштували "Пікет проти судової "коксохімії".

Активісти вважають, що значною мірою рішення суду залежить від громадської думки, від громадської активності, готовності містян втрутитися в ситуацію, щоб захистити свої права, життя та здоров’я.

Паралельно скандал розгорівся і в соцмережах - там харківські активісти доволі емоційно вимагали від Міндовкілля пояснити, як завод міг отримати дозвіл на викиди, у той час, коли проти нього є судова постанова про заборону діяльності, коли громадськість обурена і кожного тижня влаштовує протести та коли не були, навіть, проведені громадські слухання щодо видачі такого дозволу.

У міністерстві пояснили, що громадські слухання Міністерством призначаються у тому разі, коли громадськість має претензії щодо діяльності підприємства. Про такі випадки має повідомляти місцева влада, проте жодних таких даних Міністерство від ХОДА не отримувало. Більше того, у Міністерстві показали документ, який ХОДА надала "Новомету" щодо заперечень громадян у січні 2020 року. У ньому йдеться, що претензій у харків'ян до заводу "Новомет" нема, але є претензії до заводу "Коксохім", розташованого за тією ж адресою.

Пізніше Міністерство спробувало розібратися у ситуації і опублікувало на своєму сайті довідку щодо того, на якій підставі "Новомет" отримав дозвіл на викиди. Так, у довідці є посилання на "Висновок державної екологічної експертизи", який згідно нового законодавства має термін дії 3 роки, і датований листопадом 2017 року. Тобто його термін сплив, але на його підставі все ж було видано дозвіл на викиди.


Більше того, більшість документів, на які посилається Міністерство, та які надав "Новомет" для отримання дозволу, були видані заводу "Коксохім", а "Новомет" є його правонаступником і має право на їхнє використання у своїй господарській діяльності. Чому та сама юридична логіка не спрацювала й у випадку з заявою ХОГА про відсутність у харків'ян претензій до "Новомету", але їхньої наявності до "Коксохіму" - таємниця.

Також у довідці йдеться, що у грудні 2019 року, як годиться, підприємство розмістило у ЗМІ повідомлення про наміри отримати дозвіл на викиди. ЗМІ - це газета "ЧасПік INFO". Саме цю лазівку використав завод, аби уникнути громадських слухань. Це безкоштовна газета рекламних об'яв, яку роздають в метро, а може й не роздають. Саме з неї харків'яни мали дізнатися про початок громадських слухань та подати свої зауваження.

Зі свого боку, у спілкуванні з активістами Міндовкілля пообіцяло розібратися в ситуації та усунути недоліки в документах.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що "Новомет" подав позов на Державну екологічну інспекцію, завод вимагає визнати незаконною вересневу позапланову перевірку інспекторів та скасувати розпорядження.

Читайте также