Харків’янам розносять фальшиві судові повістки. Документ

У харківському суді розповіли, як відрізнити справжню повістку до суду від фальшивої

Харків’яни почали отримувати фальшиві повістки про виклик до суду. Про це "Коментарі. Харків" дізналися у прес-службі Київського районного суду Харкова.

Як з’ясувалося, такі повістки розсилають банки, фінансові та колекторські компанії. Головна мета - залякати клієнта, що їм заборгував гроші. Тобто, за логікою фінансових установ боржник отримає виклик до суду, злякається та сплатить те, що завинив.

У суді розповіли як перевірити чи є виклик до суду справжнім. По-перше, треба перевірити, чи існує взагалі судова справа. Це можна зробити на офіційному веб-сайті суду  у розділі "список справ призначених до розгляду". Якщо справа дійсно є, то і повістка може бути. Якщо нема, найймовірніше повістка фальшива.

Щоб відрізнити справжню повістку від фальшивої, треба перевірити номер судової справи. Його має кожна справа, що перебуває у суді. Номер складається із трьох груп цифр (складових). Вони пишуться через дріб.

Перша група цифр – код суду. Наприклад, Київський районний суд Харкова має номер 953. Друга група - порядковий номер справи. Третя - рік, коли справа була зареєстрована в суді.

Таким чином, наприклад, у повістці з номером 953/2020/20, 953 – це код суду, 2020 - номер справи, 20 - рік реєстрації.

Крім того, повістка містить прізвище судді, в провадженні якого перебуває справа з обов’язковим підписом, і друкується на аркуші білого паперу формату А4 з відривним корінцем.

Судова повістка надсилається адресатові виключно судом. Тобто ні банк, ні колекторська фірма, ні будь хто інший, окрім суду прислати повістку не може. На поштовому конверті мають бути відбитки штампів: один з назвою та адресою суду, другий із зазначенням, що вкладення містить судову повістку.


Нагадаємо, раніше "Коментарі. Харків" писали, що під Харковом притягнули до адміністративної відповідальності 37-річну матір, неповнолітній син якої систематично прогулював школу.

Читайте также