Видатний харківський вчений пішов з життя: Займався ліквідацією наслідків аварії в Чорнобилі (1986)

У ХПІ попрощалися з відомим вченим-соціологом

У 70 років пішов з життя професор кафедри соціології та політології НТУ "ХПІ", доктор соціологічних наук, кандидат психологічних наук, Заслужений працівник освіти України, ліквідатор аварії на Чорнобильській АЕС, полковник ЗСУ у відставці Валерій Васильович Бурега. Про це повідомили в пресслужбі ХПІ.

"Ректорат Національного технічного університету" Харківський політехнічний інститут ", колективи факультету соціально-гуманітарних технологій, кафедри соціології та політології університету висловлюють щирі співчуття рідним та близьким Валерія Васильовича Буреги", - попрощалися з ученим в університеті.

Валерій Васильович Бурега народився 20 жовтня 1951 року в Олександрії, Кіровоградської області. У 1973 році з відзнакою закінчив Курганське вище військово-політичне авіаційне училище, в 1982 році - Військово-політичну академію ім. В.І. Леніна (педагогічний факультет, спеціалізація "Психологія і педагогіка"), в 1989 році - ад'юнктуру на кафедрі військової та соціальної психології Військово-політичної академії ім. В.І. Леніна. У 1982-1993 роках Валерій Бурега служив на викладацьких і командних посадах в Донецькому вищому військово-політичному училищі інженерних військ і військ зв'язку. У вересні-листопаді 1986 року брав участь в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

У 1991 році став засновником і начальником кафедри соціальної та військової психології в військово-політичному училищі, однією з перших у вищих військово-навчальних закладах СРСР. Остання посада в Збройних силах України - заступник начальника Донецького вищого військового училища інженерних військ і військ зв'язку, начальник соціально-психологічної служби (1991-1993 роки). У 1993-2013 рр. був проректором з навчальної роботи, засновником і завідувачем кафедри соціально-гуманітарних дисциплін, засновником і завідувачем першої в Україні кафедри соціології управління (з 2004 року) в Донецькому державному університеті управління. У 2014-2020 рр. - завідувач кафедри соціології та політології НТУ "ХПІ", а з червня 2020 року - професор цієї кафедри.

Валерій Васильович відомий, як автор концепції соціально-адекватного управління; творець загальної теорії терору; засновник першої в Україні та країнах СНД наукової школи соціології державного управління. У галузі психології - розробник теоретичних основ і методики створення базової професіограми фахівця в різних областях професійної діяльності. Під його науковим керівництво захищено 13 кандидатських та 2 докторські дисертації по соціології та державного управління. Автор понад двохсот наукових робіт.

Валерій Бурега був членом правління Соціологічної асоціації України, керівником Донецької обласної організації, членом Президії Соціологічної асоціації України (2004-2020 рр.), Академіком Академії вищої школи України, академіком Економічної академії наук України, академіком Євразійської академії адміністративних наук (Росія), членом Асоціації психологів України.

Премії та нагороди:

- Почесне звання "Заслужений працівник освіти України" (2002 р);

- медаль "За відзнаку у військовій службі" I ст.;

- три медалі "За бездоганну службу" I, II, III ст.;

- орден "За мужність, честь і гуманність";

- медаль "Ветеран Чорнобиля";

- медаль "За заслуги";

- медаль "Ліквідатор";

- Почесні відзнаки за участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (Союз "Чорнобиль - Україна");

- Почесні знаки Міністерства освіти України: "Петро Могила", "За наукові досягнення", "Відмінник освіти України";

- чотири Почесні грамоти Міністерства освіти та науки України;

- Почесна грамота і Почесний знак Донецької обласної ради;

- три Почесні грамоти Донецької обласної державної адміністрації;

- орден Богдана Хмельницького III ступеня;

- стипендія імені В.Н. Каразіна Харківської обласної державної адміністрації за дослідження в соціально-економічній галузі.

Нагадаємо, в Харкові, 5 січня, помер фізик Анатолій Сіренко. Йому був уже 91 рік. Відзначається, що Сіренко все своє життя пов'язав з університетом. Понад 25 років він очолював кафедру фізики твердого тіла фізичного факультету, забезпечуючи успішний розвиток всіх наукових напрямків, започаткованих організатором кафедри, професором Борисом Пінес.


Читайте также