Звільнився або звільнили: начальник скандально відомої харківської колонії подав «прощальну» декларацію

Причину звільнення начальника Олексіївської колонії в прес-службі відомства не коментують

Сьогодні на сайті НАПК з'явилася декларація Едуарда Риженко – начальника Олексіївської виправної колонії №25. Документ він подав перед звільненням і дані вказав за період з 1 січня по 18 лютого.

Олексіївська колонія № 25 відома тим, що в ній, за твердженням правозахисників, катували і били засуджених, а також "тюремної аферою", під час якої деякі керівники нелегально збували продукти харчування, які були призначені для засуджених.

У листопаді минулого року співробітники СБУ блокували масштабні розкрадання керівниками двох виправних установ Харківської області. Спецслужби затримали завантажені товаром автомобілі посередників в той момент, коли вони виїжджали з колонії. З двох автомобілів було вилучено майже 3 тонни вкрадених продуктів.

У зв'язку з подією начальник колонії Едуард Риженко, за повідомленням прокуратури, у грудні був відсторонений від виконання обов'язків.

На початку січня в Адміністрації ГУИС повідомили, що в Олексіївській колонії вдалося запобігти бунт. В закладі ввели особливий режим і не допускали до засуджених родичів і представників ЗМІ.

Паралельно з цим представники Харківської правозахисної групи повідомили, що адміністрація 25-ї колонії постійно катувала, била і ґвалтувала засуджених.

На даний момент крапка в цій історії не поставлено. Розслідування у вищезгаданих справах проводять співробітники Генпрокуратури і ДБР. Власну перевірку проводить і Міністерство юстиції, в чиєму підпорядкуванні знаходиться колонія.

Що стосується Едуарда Риженко, то після грудневого відсторонення на роботу він більше не повернувся, його обов'язки виконував один із заступників. Тепер вже екс-начальник колонії живе з дружиною і дочкою, володіє квартирою і двома автомобілями. Його зарплата за півтора місяці склала 6277 гривень.

Раніше "Коментарі. Харків" писали, що харківської лісника Сысу звільнили за "вражаючих" результатів перевірки.


Читайте также