Напад охорони Терехова на журналіста RegioNews: Комітет з питань свободи слова звернеться до Авакова

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова одноголосно прийняв рішення звернутися до міністра внутрішніх справ Арсена Авакову та його заступника Антона Геращенка щодо того, щоб заяву журналіста RegioNews Іллі Колтунова стосовно нападу на нього з боку охорони в.о. мера Харкова Ігоря Терехова було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) і розслідувано. Про це повідомляє RegioNews.

Так, члени парламентського комітету розглянули на засіданні обставини нападу на журналіста, переглянули відеозапис і заслухали свідчення самого Іллі Колтунова.

Журналіст, зокрема, зазначив, що попри те, що його заява про правопорушення була зареєстрована у Холодногірському районному управлінні поліції №2 ще 14 травня, відомості про напад на нього до цих пір не внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

На одностайну думку членів комітету, напад на Іллю Колтунова з боку охоронців Терехова можна кваліфікувати за ст. 171 ККУ "Перешкоджання законній професійній діяльності журналіста".

Голова комітету Нестор Шуфрич зазначив, що дії журналіста про подачу заяви про невнесення відомостей в ЄРДР цілком підходящі.

Член комітету Євген Брагар зі свого боку зазначив, що кримінальні провадження за ст. 171 дуже складно порушуються.

"Я вважаю, що ми повинні допомогти журналісту і зробити все, що в наших силах", - сказав він.

За підсумками засідання всі п'ять членів комітету одноголосно проголосували за звернення до міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та його заступника Антона Геращенка, який курує в МВС питання щодо захисту прав журналістів.


Нагадаємо, напад на Іллю Колтунова було здійснено ввечері 13 травня під час зустрічі Ігоря Терехова з жителями Салтівського житлового масиву.

Після того, як журналіст запитав у Терехова, як той збирається увічнювати пам'ять Кернеса і чому досі нічого для цього не було зроблено, в.о. мера повернувся до журналіста спиною і почав тікати.

У той же час кілька охоронців Терехова накинулися на журналіста, перешкоджаючи йому спілкуватися з в.о. мера міста. У Іллі Колтунова намагалися вихопити з рук мікрофон, штовхали його, погрожували і ледь не повалили на землю.

Інформація про напад на журналіста була направлена до Національної спілки журналістів України, де висловили свою стурбованість і заявили про неприпустимість насильства щодо журналістів.

Читайте также