На Харківщині будуть судитися за російську мову

У Харкові будуть боротися за регіональний статус російської мови

У Харкові міська рада збирається подати апеляцію на рішення суду про скасування регіональної мови в місті. Про це повідомили у прес-службі мерії.

ДОВІДКА. В Україні регіональну мову гарантував Закон 2012 року "Про засади державної мовної політики". В областях і містах за законом могли вводити регіональні мови за умови, якщо мінімум 10% населення користувалися ними. Всього в Україні було 18 таких регіональних мов. Однак у 2018 році вказаний вище закон втратив силу, оскільки за рішенням Конституційного Суду він, нібито, був неконституційним.

У мерії зазначили, що попри рішення суду регіональні мови усе ще "трималися" в деяких областях. Наприклад, 20 травня 2021 року депутати Миколаївської міської ради не набрали потрібної кількості голосів за скасування регіональної мови і воеа залишилася.

Варто зазначити, що в рішенні Харківської міськради від 20 серпня 2012 року вказана статистика всеукраїнського перепису населення 2001 року. З огляду на неї, на території Харківської області та в самому Харкові 65,9% від загальної кількості населення визнавали рідною мовою саме російську.


Нагадаємо, 25 травня Харківський окружний адміністративний суд визнав недійсним рішення міської ради про надання російській мові статусу регіональної. Після цього екс-очільник Харкова Михайло Добкін заявив, що міська влада не може і не хоче відстоювати російську мову.

За словами Добкіна, Харків завжди був одним із небагатьох міст, де російська мова як регіональна "трималася" аж до сьогоднішнього дня. Екс-голова Харкова пов'язує це з попередніми чіткими і законними діями міської влади.


Читайте также