В українській науці не з'являються "молоді" обличчя - харківський вчений

В Україні на всю науку виділяють грошей як на одну пристойну лабораторію в штатах - харківський вчений

В Україні наука практично не розвивається, а бути вченими більше не престижно. Про це розповів академік Національної Академії аграрних наук України Микола Дмитрович Безуглий в інтерв'ю журналістці Вікторії Маренич.

"Ми втрачаємо, безумовно, занадто багато. І ціною цього буде добробут українського народу, стан нашого суспільства, яке ми маємо. Ми з трильйона гривень бюджету виділяємо 8,5 мільярда на науку - це взагалі нічого. 300 мільйонів доларів йде на фінансування п'яти академій на всі 400 університетів. Це фінансування однієї пристойної лабораторії у штатах", - сказав вчений.

Також Безуглий розповів, що в Україні не з'являються молоді вчені. Він вважає, що це пов'язано з тим, що у наукових співробітників наразі немає ніякого престижу, а влада вчених ніяк не підтримує і не дає їм жодних гарантій.

"З 11 моїх учнів 8 працюють за кордоном. Ось доля українських вчених. На обладнання гроші вже не виділяють десятиліттями. Останні закупівлі були 10 років тому. Залишилися одиниці, яким і діватися нікуди. В рамках міста Харкова тільки окремі люди хочуть займатися наукою і їх можна перерахувати на пальцях", - розповів Безуглий.

Нагадаємо, в Харківській області на кілька мільйонів зросли борги по зарплатах. Станом на 1 червня 2021 року людям винні 492,4 млн грн і це при тому, що станом на 1 травня заборгованість була всього 476 млн грн. Відповідні статистичні дані по заробітних платах на підприємствах регіону навів депутат Харківської обласної ради Сергій Чернов.


Читайте также