У Харкові чиновники та директори шкіл повинні скласти іспит на знання української мови

В Каразіна з'явився центр оцінювання рівня володіння українською мовою

У Харкові національний університет ім. В.Н. Каразіна почав приймати людей на перевірку рівня володіння українською мовою. Тестування запланували на 29 і 30 липня. Про це повідомили у пресслужбі ХОДА.

Зазначається, що в університеті в рамках реалізації нового етапу норм Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" з'явився центр оцінювання рівня української мови.

Тепер державні службовці, керівники навчальних закладів усіх форм власності і претенденти на низку посад повинні мати сертифікат про рівень володіння державною мовою.

Контекст:

Депутата Харківської обласної ради Олександра Дорошенка звільнили з партії п'ятого президента України Петра Порошенка "Європейська солідарність" за виступ російською мовою. Партія заявила, що виступ російською суперечить їх основним принципам. При цьому перед звільненням Дорошенко перед усіма вибачився і зазначив, що з трибуни виступав вперше і дуже хвилювався.

У Харкові продавщиця кіоску "Колосся. Долина смаку" не захотіла обслуговувати жінку українською мовою. Покупниці це не сподобалося, і розгорівся скандал.

За словами харків'янки, вона купувала щось у кіоску, де жінка запитала, чи є у неї дрібні гроші російською мовою. Покупниці це не сподобалося, і вона відповіла, що дріб'язок шукає тільки для тих, хто обслуговує її українською. Продавчині теж не сподобалося таке відношення - вона відібрала пакет із товарами і кинула 100 гривень назад в обличчя. За словами продавчині, жінка нібито почала кричати, що вона росіянка, приїхала з Росії і ніякої української тут не буде.


Читайте также