Де на Харківщині можна купити ліки без рецепта

У майбутньому потрібно бути готовими до того, що для придбання майже 60% ліків буде потрібний рецепт

Під час воєнного стану у Харківській області можна придбати рецептурні ліки за спрощеною процедурою. Про це розповів директор Департаменту охорони здоров’я Харківської ОВА Максим Хаустов, повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

Він наголосив, що з 1 квітня 2023 року препарати, які раніше продавалися за паперовим рецептом, можуть відпускатися ще й за електронним рецептом. На період воєнного стану пацієнт сам може обирати, який вид рецепта для нього зручніший.

За словами Максима Хаустова, на території Харківської області, яка належить до зони бойових дій, сьогодні можна купити ліки та без рецепта. Однак рецепт потрібен на антибіотики, сильнодіючі речовини, деякі протисудомні та деякі кардіопрепарати. Перелік таких територій затверджений Наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309 і періодично оновлюється.

При цьому чиновник зазначив, що у майбутньому потрібно бути готовими до того, що для придбання майже 60% ліків буде потрібний рецепт. Він переконаний, що купувати рецептурні препарати потрібно тільки після консультації з лікарем, а самолікування може призвести до ускладнень.

“По факту, на Харківщині на даний час нічого не змінюватиметься, крім того, що у пацієнта є можливість виписувати не тільки паперовий, а й електронний рецепт”, – підкреслив Максим Хаустов.

Паперовий чи електронний рецепт на ліки можна отримати у будь-якого лікаря, в будь-якій лікарні, прийшовши на прийом, або дистанційно. Для цього не обов’язково навіть мати декларацію, потрібно лише, щоб лікар зареєстрував пацієнта в електронній системі охорони здоров’я.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, як купити рецептурні ліки в Харкові.


Читайте также