Що робитимуть на Харківщині у випадку радіаційної аварії

Деякі громадяни отримають йодид калію у разі необхідності проведення йодної профілактики

У Валківській міській раді розглянули питання щодо вироблення чіткого алгоритму дій всіх відповідальних служб для здійснення невідкладних заходів йодної профілактики серед населення громади у разі виникнення радіаційної аварії. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію міської ради.

Директор КНП “Валківський ЦПМСД” Марина Орлова пояснила, що йодна профілактика – це блокування щитоподібної залози шляхом введення в організм людини препарату йодиду калію (КІ) з метою запобігання або зменшення поглинання радіоактивних ізотопів щитоподібною залозою в разі виникнення радіаційної аварії.

Вживати препарат рекомендовано лише людям до 40 років, дітям, вагітним та тим, хто годує груддю. Для людей старше 40 років радіоактивний йод не несе настільки ж високий ризик розвитку раку щитоподібної залози, як для інших категорій населення. Саме тому людям віком понад 40 років приймати препарат не рекомендують. 

Приймають препарат одноразово і тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність проведення йодної профілактики. Жителів громади застерегли, що до офіційного оповіщення про радіаційну небезпеку вживати препарат не тільки немає потреби, а й навіть шкідливо для організму.

Марина Орлова наголосила, що для видачі населенню КІ вже забезпечені структурні підрозділи закладів охорони здоров’я громади. Тож у разі офіційного оповіщення про радіаційну небезпеку було напрацьовано механізм видачі КІ жителям усіх населених пунктів громади, у тому числі й шляхом роботи оперативних мобільних бригад. Щоб як мешканці міста Валки, центральних садиб старостинських округів, так і найвіддаленіших населених пунктів громади мали рівноцінні можливості для проведення йодної профілактики.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли, якою буде погода на Харківщині цього тижня.


Читайте также