Перший пішов: на Харківщині мобілізований росіянин здався в полон

Військовий дезертував із частини.

Мобілізований російський військовослужбовець із Ростовської області, який п'ять днів тому був призваний до армії РФ, здався в полон під Куп'янськом на Харківщині. Як повідомляють "Коментарі. Харків", відео, в якому він розповідає свою "армійську історію", опублікував радник голови МВС Антон Геращенко.

Радник глави МВС написав, що це перший факт здачі в полон мобілізованого, який "прослужив" лише три дні. Бійці 92-го ОМБр знайшли "переляканого та замерзлого "мобика" у лісі під Куп'янськом.

"Він дезертував зі своєї військової частини і намагався повернутися до РФ, але заблукав", - прокоментував Геращенко.

"Я військовослужбовець російської армії Пашков Олексій Володимирович. Військова частина 23626. Призваний за контрактом. Не ходіть в Україну. Не слухайте нікого – цю пропаганду військкомату. Тут дуже багато вбитих та поранених. Зі мною поводяться добре. Тут насправді живуть звичайні, нормальні люди. Якщо не хочете помирати, то не ходіть сюди, не слухайте нікого", — закликає переляканий окупант.

Олексій Пашков розповів, що командири кинули своїх солдатів, а ті "тикалися-микалися по ярах, підвалах, всі розгубилися — не зрозумій, хто куди". Сам же призовник намагався перетнути кордон, але потрапив у полон.

Нагадаємо, що раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Росіянин перетнув кордон на Харківщині та виявив бажання воювати за Україну. Нацгвардійці та військова контррозвідка затримали порушника кордону.

Чоловік незаконно перетнув державний кордон поблизу села Уди Харківської області, був затриманий правоохоронцями та розповів, що засуджує путінський режим та висловив бажання воювати за Україну.

Росіянин повідомив, що родом із Ленінградської області, ніколи не воював і не служив в армії. "Військовий квиток є — отримав у районному військкоматі. Перейшов кордон поблизу села Шестянка [обмовка, йдеться про Щетинівку, Білгородську область], вночі. Добирався на таксі. Прибув вступити до армії, української. Як громадянину мені не подобається те, що відбувається тут і там. Нинішнього президента я не підтримую. Я проти війни з Україною", – розповів затриманий.

Наразі ведуться слідчі дії щодо нього та перевіряється надана їм інформація. Як повідомляється, громадянин РФ був одягнений у військову форму (не штатну), мав при собі паспорт та військовий квиток. Порушник кордону запевнив, що має багато однодумців-опозиціонерів у різних куточках держави-агресора, але вони поки що недостатньо сильні та організовані, щоб протистояти каральній машині путінського тоталітаризму. Також він упевнений: поразка російських окупаційних військ в Україні неодмінно призведе до демократизації його країни.

Читайте также