На Харківщині зможуть відновлювати зруйновані історичні пам’ятки завдяки 3D-сканеру

Все, що спаплюжили російські військові, буде відновлено з новими технологіями.

Для того, щоб відновити пам’ятки архітектури, які було зруйновано внаслідок ворожих російських обстрілів, обласна влада спільно з міжнародними партнерами придбала 3D-сканер. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківської ОВА.

В Харковській області вже відскановано понад 10 об’єктів, зокрема, сканували постраждалий від обстрілів РФ Новобаварський військкомат у Харкові та Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди.

Директор Департаменту містобудування та архітектури ХОВА Антон Коротовських розповів, що сканування будівлі може займати навіть кілька днів, але після цього у спеціальних програмах є картинка як зовнішнього, так і внутрішнього вигляду історичної будівлі.

 "Після цього в нас з’являється 3D-модель будівлі з точністю до 1 мм. Це, так би мовити, наш архівний матеріал, який ми збережемо для нащадків. Вони зможуть відкрити і подивитися будь-яку деталь на фасаді або в інтер’єрі", – сказав Антон Коротовських.

Також він додав, що це допоможе точно обрахувати всі руйнування і зрозуміти, скільки матеріалів доведеться використати для відновлення.

Представник КП "Харківський регіональний інженерно-консультаційний центр" Даніїл Єлфімов зазначив, що така технологія використовується в усьому світі. Для України це один з перших приладів.


Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Рятувальникам Харкова передали нове обладнання для порятунку життів.

Програма розвитку Організації Об’єднаних Націй (ПРООН) в Україні разом із Європейським Союзом передали спеціалізоване обладнання для рятувальників Харкова. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію ГУ ДСНС України в Харківській області.

 Через те, що місто Харків знаходиться під постійними обстрілами збоку Росії, "прильоти" спричиняють пожежі у житлових масивах та на об’єктах інфраструктури, рятувальники вимушені справлятися з понаднормовим навантаженням і часто не маючи вдосталь обладнання, необхідного для порятунку життів.

Міжнародними організаціями було закуплено протипожежне та інше обладнання, загальна вартість якого складає понад 7 млн грн (187 538 дол. США). Його вже передали для потреб аварійно-рятувального загону спеціального призначення ДСНС у Харківській області.

Поставка включає гідравлічні інструменти, розтискувачі, що використовуватимуться для розбирання завалів та порятунку людей із пошкоджених будівель, напірні пожежні рукава та інше обладнання.

Читайте также