У Харкові дітей навчали за радянськими підручниками: спалахнув скандал

У Харкові знову спалахнув мовний скандал

В Харкові у Палаці дитячої та юнацької творчості дітей навчали за букварем від радянського педагога Надії Жукової та зошитами російською мовою. Про це розповіла координатор проєкту "Мова. Харків" Мілла Денчик на своїй сторінці у Facebook.

Також активістку обурило, що дітей навчають російською мовою. Тепер жінка хоче подати скарги до Департаменту освіти Харківської міськради, Міністерства освіти та науки України та Уповноваженого із захисту державної мови.

Нагадаємо, у Харкові відбулося засідання Конгресу місцевої та регіональної влади, у якому брав участь Володимир Зеленський. До кінця засідання президент різко перейшов на російську мову, звернувшись до Терехова.

ДОВІДКА. В Україні регіональну мову гарантував Закон 2012 року "Про основи державної мовної політики". В областях і містах за законом могли вводити регіональні мови за умови, якщо щонайменше 10% населення користувалися ними. Загалом в Україні було 18 таких регіональних мов. Однак у 2018 році зазначений вище закон втратив чинність, оскільки за рішенням Конституційного Суду він нібито був неконституційним.

Варто зазначити, що у рішенні Харківської міськради від 20 серпня 2012 року вказано статистику всеукраїнського перепису населення 2001 року. Виходячи з неї, на території Харківської області й у самому Харкові 65,9% від загальної кількості населення визнавали рідною мовою саме російську.

Раніше "Коментарі" писали, що Харківський окружний адміністративний суд визнав недійсним рішення міської ради щодо надання російській мові статусу регіональної.

Читайте также