Фальсифікат вершкового масла у супермаркетах: як харків'янам розпізнати підробку

Більший відсоток фальсифікату у дешевій вершкового масла

В Україні дедалі частіше продають фальсифікат вершкового масла. Експерти кажуть, що навіть серед масла преміумкласу близько 20% продукції – фальсифікат. Про це повідомляє видання Agronews, посилаючись на слова Голови правління ГО "Споживча довіра" Олени Куликової.

За словами Куликової, насамперед при виборі вершкового масла слід звертати увагу на ціну. Вартість упаковки масла вагою 250г не може бути меншою за 50 гривень. На виготовлення необхідно витратити близько 50 гривень, тому що для виробництва 250г масла використовується чотири літри молока, закупівельна вартість якого – 10 гривень за літр. Також до цього слід додати перероблювання, додаткові процеси, прибуток компанії, рітейлер. У зв'язку з цим навіть економваріант вершкового масла ніяк не може продаватися за ціною, меншою за 50 гривень.

У підробленому маслі тваринні жири замінені жирами не тваринного походження. Серед них можуть бути рослинні жири (пальмові, кокосові, соняшникові). Зазначається, що таке масло ще називають спредом і воно може бути корисним деяким віковим категоріям, який шкідливі тваринні жири. Однак зустрічаються у вершковому маслі та отримані штучним шляхом жири, безпека яких викликає сумнів.

Олена Куликова зазначає, що фальсифікувати олію якісними рослинними жирами не завжди вигідно. Тому підроблену олію виготовляють із використанням відхідних жирів тваринного походження.

"Це все переробляється, і ці нові жири, які промисловість наша створює, потрапляють в масло. Тут уже йдеться про безпеку", - каже Куликова.

Експерт наголосила, що навіть у лабораторії не завжди можуть визначити походження цих жирів. Відповідно, зрозуміти яку шкоду завдасть організму вживання такого масла, не можна.

Куликова розповіла виданню, що на сьогодні ринок олії контролюють мало. Саме тому ринок буквально наповнений фальсифікатом. Скільки його загалом – експерт сказати не може, оскільки ситуація безпосередньо залежить від цінового сегмента. Зазначається, що більший відсоток фальсифікату у дешевій олії.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі. Харків" поінформував читачів про те, що у Харкові перед Новим роком суттєво подорожчали мандарини. Докладніше про це читайте у нашому матеріалі.



гость

13 грудня 2021, 15:18

выход один. Производить на гос. предприятии по ГОСТу с наименьшей наценкой. Частники сами по себе отвалятся в погоне за прибылью

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися