У Харківській області встановили рекорд по переплатам у тендерах: хто став лідером

Кріплення з переплатою у 14 разів: у Краснограді готують укриття в школах

Комунальна установа “Центр з обслуговування закладів та установ освіти Красноградської міської ради” уклала три угоди щодо облаштування укриттів у навчальних закладах на загальну суму понад 62 млн грн. Про це Харківському антикорупційному центру стало відомо під час аналізу закупівель на сайті “Prozorro”, інформують "Коментарі. Харків".

Так, для облаштування укриття у ліцеї № 2 підряд на суму майже 20 млн грн отримав ФОП Цибенко Денис Сергійович. На суму 16,5 млн грн уклали угоду з ФОП Євтушенко Степан Володимирович для ремонт укриття у ліцеї №4, а також 26,2 млн грн має отримати ФОП Костюк Юрій Миколайович на облаштування укриття у ліцеї № 5.

Нещодавно ХАЦ писав, що ФОП Євтушенко та ФОП Костюк отримали підряди на ремонт укриттів у Сахновщині за завищеними цінами на будматеріали і обладнання.

ХАЦ проаналізував кошториси, завантажені підрядниками в тендерній документації і дійшов висновку: у цьому випадку теж не обійшлось без завищення. Цікаво порівнювати ціни між підрядниками. Так, ФОП Цибенко заявив, що планує встановлювати металопластикові двері по 8000 гривень за кв.м, а ФОП Костюк – по 9000 гривень за квадратний метр.

Далі: відливи з листової сталі. У ФОП Цибенко зазначена ціна 376 грн за метр, у ФОП Євтушенко – 475 грн за метр, а у ФОП Костюк – вже 520 грн за метр. Хоча для Сахновщини Костюк прописував вартість у 415 гривень за метр.

Йдемо далі. У харківському будмаркеті ціна адгезійної грунтівки з кварцевим наповнювачем становить 75 грн за літр.

Тепер дивимось ціни в кошторисах підрядників: ФОП Цибенко – 296 грн за кг, ФОП Євтушенко – 180 грн за кг, ФОП Костюк – 218 грн за кг.

Дуже здивували розслідувачів ХАЦ ціни на кріплення плит для теплоізоляції. В “Епіцентрі” дюбелі розміром 160х10 коштують близько двох гривень за штуку. ФОП Костюк поставив ціну 28 гривень за штуку, тобто у 14 разів дорожче.

Подібні завищення і в інших: ФОП Цибенко – 20 гривень за штуку, ФОП Євтушенко – 16,4 гривні за штуку. Лише на цій позиції по трьох школах переплата може сягнути близько мільйона гривень.

ФОП Цибенко прописав мінеральну декоративну штукатурну суміш по 38 гривень за кілограм, хоча у двох інших підрядників ціна – 25 грн за кілограм. Ринкова ціна – близько 14 гривень за кілограм.

Всі три підрядники планують придбати для підлоги керамогранітну плитку по 1500 гривень за квадратний метр. Майже вдвічі завищені ціни на придбання суміші для приклеювання плит з мінеральної вати, також вдвічі завищені ціни на фасадні фарби.

З цінами на бетонну суміш також цікаво. Отже, бетонну суміш В22,5 марки М300 харківський ЗБК пропонує близько 3300 гривень за кубічний метр. У ФОП Костюк ціна вказана 4200 гривень за кубічний метр.

А ось у ФОП Цибенко та ФОП Євтушенко ціни завищені більш ніж вдвічі від ринку – 7460 гривень за куб. м.

За бажання вартість матеріалів може бути зменшена додатковою угодою.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харкові серед біла дня чоловіки виносили пакунки з підприємства (ФОТО)

20 вересня вдень патрульні отримали виклик про підозрілих осіб на вулиці П'ятихатській. Заявник повідомив поліцейським, що невідомі чоловіки щось виносять у пакунках з території підприємства, яке наразі зачинене. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Патрульної поліції Харківської області.

Прибувши за вказаною адресою, патрульні оглянули прилеглу територію. Неподалік місця виклику поліцейські виявили схожого за описом громадянина з об'ємним пакунком. Також невдовзі інспектори виявили і другого громадянина, який при появі поліцейських викинув пакунок у кущі та намагався втекти. Патрульні наздогнали та затримали чоловіка.

Що було у згортках – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися