Ексчиновниця Харківської міськради не з’являється у суді, де її підозрюють у заволодінні бюджетними коштами

Справа про закупку Харківською міськрадою програмного забезпечення для БпЛА: обвинувачувана ексчиновниця не з’являється на судові засідання

Підготовче судове засідання у справі про закупку Харківською міськрадою програмного забезпечення для БпЛА, яке мало відбутись 30 листопада в Ленінському райсуді Харкова, перенесли у звʼязку з неявкою сторони захисту. Про це ХАЦу повідомив прессекретар Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко, інформують "Коментарі. Харків".

До суду не з’явились обвинувачені Вікторія Грецька-Миргородська та Віталій Зайцев, а також їхні адвокати. Також Грецька-Миргородська та її захисники не з’явились 23 листопада до Московського райсуду Харкова на обрання запобіжного заходу.

Тоді суд відмовив у задоволенні клопотання прокуратури про застосування до Грецької-Миргородської запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту. На наступний день, 24 листопада, обвинувальний акт передали до Ленінського райсуду Харкова.

Як каже Дмитро Чубенко, засідання з 30 листопада перенесено на 19 грудня (початок о 10:00). Прокурори будуть клопотати про нічний домашній арешт обом обвинуваченим: і Грецькій-Миргородській, і Зайцеву.

Нагадаємо, що з 15 листопада Вікторія Грецька-Миргородська та Віталій Зайцев вільно пересуваються: для них не обрали жодного запобіжного заходу. Обох звинувачують за ч. 5 ст. 191 КК України.

15 листопада до Московського райсуду міста Харкова надійшли клопотання прокуратури про обрання запобіжних заходів. Прокурор зазначав, що дія попередньої ухвали про домашній арешт спливає якраз 15 листопада, а завершити досудове розслідування до вказаного строку не виявляється можливим, оскільки не виконані усі слідчі дії у кримінальному провадження та триває проведення експертиз.

Суд повернув клопотання прокуратурі, бо, на думку слідчого судді, вони були подані прокурором під час дії запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту, обраного ухвалою Харківського апеляційного суду.

Суд зазначає, що прокуратура ініціювала обрання нового запобіжного заходу, а не продовження дії попереднього запобіжного, що свідчить про недотримання правової процедури, передбаченої чинним кримінально-процесуальним законодавством.

У липні 2023 року ХАЦ опублікував розслідування щодо витрат на іміджеві проєкти міської ради за завищеними цінами.

Після чого міськрада призначила позапланову внутрішню перевірку в управлінні інноваційного розвитку та іміджевих проєктів, яке очолювала на той момент Грецька-Миргородська. Аудит тривав з 13 по 19 липня. За результатами перевірки управління ліквідували, а Грецьку-Миргородську звільнили.

Про закупівлю програмного забезпечення для БпЛА ХАЦ повідомив ще взимку.

Зокрема, розслідувачі писали, що управління інноваційного розвитку та іміджевих проєктів Харківської міськради у грудні заплатило ФОП Зайцев Віталій Єгорійович 3,05 млн гривень за послугу з розробки програмного забезпечення для БпЛА. Усі угоди підписали без проведення відкритих торгів.

У середині вересня Грецька-Миргородська та Віталій Зайцев отримали підозри у заволодіння бюджетними коштами на суму 3 млн грн.

“При цьому міська влада не мала ані реальних потреб у закупівлі такого софту, ані фактичної можливості для подальшого його використання, адже жодного такого безпілотника на балансі Харківської міської ради немає. Про допомогу українським військовим у придбанні програм для бойових БпЛА також мова не йшла”, – йшлось тоді у повідомленні СБУ.

Слідчі зазначили, що частину отриманих із бюджету грошей підприємець використав на придбання у вітчизняних програмістів для себе особисто програмного забезпечення, яким “поділився” з міськрадою, іншу частину перевів у готівку та розділив між собою та чиновницею.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харківській області звернулися до мешканців щодо мобілізації

У Харківській області провели чергове засідання Ради оборони. Учасники – керівники правоохоронних та силових структур області, районних адміністрацій, органів місцевого самоврядування. Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, інформують "Коментарі. Харків".

Серед питань – обороноздатність Харківщини, в тому числі і формування кадрового резерву. "Заслухали результати роботи обласного Центру комплектування. Спільно напрацювали конкретні заходи для підвищення ефективності мобілізаційних процесів.

Ще раз наголошуємо: наближення перемоги над окупантами справа кожного з нас! Закликаємо жителів Харківщини до відповідальності: не порушуйте вимоги законодавства про військовий обов’язок – оновіть свої дані у територіальних центрах комплектування!" – звернувся до мешканців області голова ХОВА.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися