У Харківській області намагаються повернути бізнес: що для цього роблять

На Харківщині розробляють індивідуальний підхід до відновлення економіки

Про створення сприятливих умов для розвитку бізнесу в Харківській області та результати роботи Регіонального офісу міжнародного співробітництва розповів заступник начальника ХОВА Євген Іванов під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі, інформують "Коментарі. Харків".

Він повідомив, що наразі Харківська ОВА спільно з Мінекономіки розробляє індивідуальний підхід до відновлення бізнесу в регіону.

"Необхідно у постраждалих громадах зважати на замінування територій та пошкоджене чи зруйноване майно. Зокрема, працюємо у податковій сфері, оскільки сплата податків, наприклад, для аграріїв не може бути така сама, як у інших областей. ХОВА брала участь у розробці Закону №3050 про звільнення від податку на знищену нерухомість, який набрав чинності 6 травня цього року. Закон надає можливість органам місцевого самоврядування завдяки комісійним рішенням затвердити надання податкової пільги підприємствам, які були зруйновані або зазнали пошкоджень. Більше 300 підприємств уже отримали таку пільгу", – прокоментував Євген Іванов.

Він також зауважив, що при ХОВА планують створити Координаційну раду з питань розвитку та підтримки підприємництва. Рада допомагатиме розробляти законопроєкти та індивідуальні програми для бізнесу.

Крім того, в області активно реалізуються державні програми підтримки бізнесу.

"У 2023 році програма "єРобота" запрацювала на Харківщині. Уже маємо 152 позитивні рішення щодо надання мікрогрантів на суму понад 20 мільйонів гривень. На розгляді ще перебуває понад 500 заяв", – розповів заступник начальника Харківської ОВА.

Загальна кількість суб’єктів підприємницької діяльності – фізичних осіб Харківської області на сьогодні становить 162 697 і, наприклад, тільки за вересень зросла на 212 осіб.

"Є й такі позитивні тенденції: низка підприємств, які входять до переліку 10 найбільших платників податків, після проведених ХОВА перемовин змінили плани щодо релокації та вирішили залишитися в області, деякі з них вже навіть відновили роботу", – зауважив Євген Іванов.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Ворог намагається бити по дорогах, якими поводиться евакуація на Харківщині

З Куп'янського району триває примусова евакуація сімей із дітьми. Відповідне рішення було ухвалене на Раді оборони Харківської області та підтримане Мінреінтеграції. На сьогодні з небезпечних громад Куп’янщини евакуйовали родини, в яких 201 дитина. Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов, інформують "Коментарі. Харків".

Він зазначив, що залишається евакуювати менше 100 дітей. "Ворог намагається знищити дорожню інфраструктуру з міста Куп’янськ, що ускладнює маршрути для евакуації. Тому для нас безпека – перш за все. Ми задіюємо всі можливі ресурси. Дякую за роботу керівникам районної та військової адміністрацій, Єдиному координаційному гуманітарному центру та волонтерам, міжнародним партнерам, службовцям Нацполіції", – зауважив Олег Синєгубов.

Чи є в області місця для розміщення людей – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися