"Чаша переповнена": нардепів в Україні може стати менше на третину

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, яким пропонується зменшення депутатів з 450 до 300 осіб

Сьогодні, 4 лютого, Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, яким пропонується зменшення депутатів з 450 до 300 і введення пропорційної виборчої системи (законопроект №1017).

Підтримка цього законопроекту є одним з етапів зміни Виборчої системи. Зазначимо, в грудні 2019 року був прийнятий новий виборчий кодекс, згідно з яким депутатів в обласні ради та міста (з кількістю виборців понад 90 тис.) зможуть висувати тільки політичні партії. Однак депутати від "Слуги народу" готують ще більше виборчих новацій - це стосується нової процедури відкликання депутатів Верховної Ради і місцевих рад.

"Буде прийнятий законопроект, який у всьому світі називаються процедурою recall (відкликання, - ред.). Це процедура імпічменту, процедура відкликання народного депутата, нормальна процедура відкликання депутата місцевих рад, не така як зараз", - сказав віце-спікер Ради Руслан Стефанчук.

Згідно з документом, депутати, які вийшли або були виключені з фракції партії, від якої вони обиралися, автоматично втрачають мандат.

Тобто "чистки" у своїх лавах, анонсовані президентом України Володимиром Зеленським, торкнуться не тільки уряду, але й депутатів від "Слуги народу".

Це не дивно, враховуючи кількість скандалів, в яких опинилися депутати президентської фракції. А враховуючи останню історію з депутатом Євгеном Брагарем, який запропонував пенсіонерці продати собаку, щоб заплатити за комунальні послуги, чаша терпіння вже переповнена.

Важливо, що зміни в законі про відкликання депутатів будуть діяти з моменту прийняття. Таким чином, передвиборче гасло "весна прийде - садити будемо" трансформується в більш м'який варіант "весна прийде - виганяти будемо", але вже до представників президентської команди.

Крім "слуг народу", неприємним сюрпризом це буде і для депутатів місцевих рад, які вийшли з фракцій, від яких вони пройшли до ради. Тепер їх зможуть позбавити депутатського мандата без довгої процедури. Враховуючи наближення місцевих виборів, можна не сумніватися, що місцеві партійні організації із задоволенням цим скористаються.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися