У Харківській області вода не відповідатиме санітарним нормам: що трапилося

У громадах буде організовано підвіз води автоцистернами.

Весняно-осінні повені та паводки можуть спричиняти підтоплення джерел водопостачання. Як результат – питна вода не відповідатиме санітарним вимогам. Про це йшлося на засіданні комісії з питань ТЕБ та НС Валківської міської ради, інформують "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію обласного ГУ Держпродспоживслужби.

З метою недопущення вживання населенням Валківської громади неякісної води пна комісії заслухано питання щодо забезпечення жителів питною водою гарантованої якості.

Так, було ухвалено низку заходів, що передбачені санітарним законодавством та іншими законодавчими документами, щодо недопущення погіршення якості питної води в громаді, а саме:

- забезпечити альтернативним водопостачанням населення із зон можливого затоплення (шляхом підвозу води автоцистернами, улаштування бюветів тощо). Забір питної води для  доставки в зону затоплення проводити з джерел, узгоджених із Держпродспоживслужбою;

- організувати приведення в належний санітарний стан колодязі громадського користування та водопровідні системи;

- провести додаткове якісне обвалування об’єктів, які є можливими  джерелами забруднення навколишнього середовища (звалища, вигріби, очисні споруди тощо);

- забезпечити обов’язкове проведення дезінфекції після аварійно-відновлювальних робіт на ділянках водопроводів з подальшим лабораторним дослідженням якості води з них;

- забезпечити об’єкти, які знаходяться в зоні затоплення або підтоплення,  дезінфікуючими засобами в достатній кількості.

Щоб не допустити випадки гострих кишкових інфекцій, отруєнь та мінімізувати їх наслідки під час повені та дощових паводків, Богодухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області  радить дотримуватися наступних рекомендацій:

• не використовувати для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками  дизентерії, туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусних гепатитів, яйцями та личинками гельмінтів, цистами лямблій тощо;

• не вживати продукти, які були підтоплені водою під час повені, з пошкодженою упаковкою тощо. Використовувати тільки продукти гарантованої якості, обов’язково дотримуватись технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо;

• перед споживанням овочі та фрукти добре промивати питною водою, а у разі споживання дітьми – обробляти окропом.

У випадку підтоплення або забруднення джерел водопостачання з питанням щодо забезпечення питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел мешканці мають звертатися до органів місцевого самоврядування. Адже відповідно до статті 18 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

Укрзалізниця запровадила курсування низки додаткових поїздів на свята: є і до Харкова

Додаткові поїзди будуть курсувати на великодні та травневі свята. Для зручних подорожей пасажирів Укрзалізниця запроваджує курсування низки додаткових поїздів на свята з Києва, інформують "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію відомства, а саме:

- До Одеси та зворотно поїзд №115/116 вирушить 2, 9, 15 та 17 квітня. Відправлення з Києва о 07:19, з Одеси о 10:23.

- До Львова та зворотно поїзд №191/192 здійснить рейси 1, 2, 9, 15 та 17 квітня. Відправлення з Києва о 07:47, зі Львова об 11:40.

- До Кривого Рогу та зворотно поїзд №175/176 вирушить 2, 9 та 15 квітня. Відправлення з Києва о 06:18, з Кривого Рогу о 11:57.

- До Дніпра та зворотно поїзд №179/180 здійснить рейси 2, 9 та 15 квітня. Відправлення з Києва о 07:34, з Дніпра об 11:00.

- До Ковеля та зворотно поїзд №197/198 вирушить 15 та 17 квітня. Відправлення з Києва о 06:27, з Ковеля об 11:45.

- До Харкова та зворотно поїзд №163/164 здійснить рейс 2 травня. Відправлення з Києва о 08:01, з Харкова об 11:27.

Також поїзд №167/168 сполучить Львів з Одесою та навпаки 1, 2, 9, 15, 17 квітня. Відправлення зі Львова о 08:50, з Одеси о 10:14. Квитки вже доступні онлайн: у застосунку Укрзалізниці, у чат-боті та на сайті, а також у касах вокзалів.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися