Прокуратура викрила харків'янина, що нелегально переправляв чоловіків за кордон

Чоловік з-за кордону направляв втікачів до Молдови

Харківською обласною прокуратурою затверджено та направлено до суду обвинувальний щодо двох мешканців Чернівецької області та 50-річної жінки за фактом сприяння у незаконному переправленні осіб через державний кордон України порадами, вказівками, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 332 КК України). Про це "Коментарі. Харків" повідомляють з посиланням на інформацію Харківської обласної прокуратури.

Харків‘янин, який нелегально залишив територію України та наразі перебуває за кордоном, організував схему незаконного переправлення чоловіків призовного віку через державний кордон України з Молдовою поза пунктами пропуску. Спочатку з потенційними "клієнтами" спілкувалась 50-річна жінка, яка у подальшому передавала всю необхідну інформацію організатору. Він, у свою чергу, обговорював заходи безпеки і конспірації з "втікачами". Ціна "побігу" складала 5000 доларів.

Далі військовозобов’язані приїжджали до Чернівецької області, де їх зустрічали спільники харків‘янина — 29-річний та 23-річний чоловіки. Обидва — мешканці цієї області, тому добре розумілись, як на місцевості уникнути контролю українських прикордонників. 3 березня 2023 року під час нелегального переправлення ще одного військовозобов‘язаного правоохоронці затримали спільників харків'янина в порядку ст. 208 КПК України. 

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли про затримання колаборанта в Ізюмському районі Харківщини. За підтримання публічного обвинувачення прокурорами Харківської обласної прокуратури суд визнав винним 46-річного чоловіка у колабораційній діяльності (ч. 4 ст. 111-1 КК України). Про це "Коментарі. Харків" повідомляють з посиланням на прокуратуру Харківської області. У червні минулого року, коли Балаклія перебувала під російською окупацією, місцевий житель вирішив працювати на ворогів. Він отримав пропозицію від так званого заступника начальника "Балаклейского отдела полиции Изюмского района УВД ВГА Харьковской области" щодо охорони приміщення аптеки та будівлі місцевого ринку, на що погодився. Колаборант також супроводжував "збирачку данини" під час збору оплати з торговців ринку.  Чоловік у судовому засіданні свою провину визнав частково та додав, що жодних договорів чи заяв про прийом на роботу він не підписував, грошей чи іншої допомоги за свою роботу не отримував.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися