Росіяни розганяють новий фейк про Харківщину

“Не віддаси дитину на евакуацію — позбавлять батьківських прав” — дезінформація російської пропаганди

На фоні офіційних повідомлень українських органів влади (Харківської ОВА, Куп’янської районної військової адміністрації) щодо примусової евакуації 275 дітей з 10 населених пунктів Куп’янського району (Курилівка, Кіндрашівка, Куп’янськ-Вузловий, Ківшарівка, Подоли, Глушківка, Новоосинове і т. д.) росіяни запустили по власних пропагандистських ЗМІ, телеграм-каналах повідомлення про те, що у разі відмови батьків або опікунів від евакуації їх буде автоматично позбавлено батьківських прав. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію Харківського антикорупційного центру.

Фейки у Харкові, евакуація у Харківській області, російська пропаганда

Це, звісно, маніпуляція та дезінформація, оскільки в Україні для того, щоб позбавити матір/батька батьківських прав, необхідно звернутись до суду із відповідним позовом.

Розслідувачі ХАЦ звернулись за коментарем до Харківської ОВА і там підтвердили, що це — дезінформація:

“Російська пропаганда неодноразово використовувала евакуацію для поширення неправдивих новин, що підривають довіру до України. Але наголошуємо, що на відміну від рф, Україна – правова держава.

Евакуація з небезпечних прифронтових територій, які обстрілює російська армія, відбувається в межах українського законодавства, з дотриманням усіх прав дітей та їхніх батьків чи законних представників. Один з батьків чи інший законний представник обовʼязково евакуюється разом із дитиною.

У разі відмови від евакуації не передбачено позбавлення батьківських прав. Згідно з чинним законодавством, позбавити батьківських прав можливо лише у судовому порядку.

Усі евакуйовані діти будуть забезпечені належними умовами перебування з дотриманням національного та міжнародного права. Також залучаємо психологів, які допомагають із адаптацією до нового місця тимчасового проживання”.

Раніше "Коментарі. Харків" повідомляли:

У Харківській області оголосили примусову евакуацію сімей з дітьми у Куп'янській, Кіндрашівській та Курилівській громадах Куп'янського району, які перебувають під постійними ворожими обстрілами. Про це повідомляють "Коментарі. Харків" з посиланням на інформацію начальника Харківської ОВА Олега Синєгубова.

Крім того, згідно рішення Ради оборони дітям буде заборонено в’їжджати у вказані громади. 

Важливо: діти можуть бути евакуйовані обов'язково щонайменше з одним із батьків або іншим опікуном.

З яких громад евакуюватимуть дітей, та яким чином це буде відбуватися – читайте за посиланням.

Відповіді на питання з евакуації: "Ви не будете жити в наметах чи спортзалі"

Мешканців області закликають виїжджати через загострення обстановки на фронті

У Куп’янській міській військовій адміністрації закликають евакуюватися місцевих мешканців, а також відповідають на найчастіші питання з евакуації. "У російських військових немає правил війни: вони пускають ракети по цивільних об'єктах та приватних секторах. Якщо сьогодні прилетіло до вашого сусіда, то завтра може догнати й вас", – зазначають в МВА.

Куди звертатися, де жити та що з собою брати – читайте за посиланням.



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися